Sprinkhaan

Leefwijze van de sprinkhaan

Een sprinkhaan is een redelijk groot insect met erg lange achterpoten en twee lange voelsprieten op het hoofd. De bekendste sprinkhaan is misschien wel de groene sabelsprinkhaan. Deze sprinkhaan heeft vier vleugels die tot nog wel verder dan het achterlijf komen. Je kunt de vrouwtjes onderscheiden met de mannetjes want ze hebben een sabelvormige legbuis aan het achterlijf.

De omgeving waar sprinkhanen graag in voorkomen zijn toch wel de bosjes. Een sprinkhaan houd er van om een beetje verstopt te zitten tussen de takken en bladeren. Een perfect plekje voor een sprinkhaan is dan ook wel om is struiken, bosjes of aan bosranden te zitten. Je kunt ze vaak vinden op ongeveer 50 centimeter boven de grond tussen de bladeren. Als je dichtbij een sprinkhaan komt zal hij stoppen met geluid maken. Je kunt ook te dichtbij komen, als dit het geval is dan zal de sprinkhaan zichzelf van het blad of tak af laten vallen zodat jij hem niet meer zo snel zou zien.

Sprinkhanen kun je door heel Europa kunnen vinden, dus ook in Nederland. Je zult ze vooral horen in de middag als het licht is.

De lengte van een sprinkhaan kan verschillen per soort. Als je aan een normale sprinkhaan denk dan worden deze vaak niet groter dan 4 centimeter. Maar de groene sabelsprinkhaan kan wel tot 10 centimeter lang worden en zijn vleugels kunnen nog langer dan dit worden.

Voortplanting sprinkhanen

De mannetjes sprinkhaan gaat op zoek naar het vrouwtje doormiddel van te zingen. Dit doet het mannetje doormiddel van met zijn voorpoten over elkaar heen te wrijven. Als hij dit doet maakt hij geluid, dit wordt ook wel zingen genoemd. Als het vrouwtje een mannetje hoort ‘zingen’ dan gaat zij hier op af lopen. Eenmaal aangekomen bij het mannetje is het de bedoeling dat het mannetje het vrouwtje overhaalt om te paren. Dit doet het mannetje door stoer en sterk over te komen. Als het eenmaal zo ver is dan legt het vrouwtje aan het einde van de zomer in de grond de eitjes neer doormiddel van de sabelvormige legboor. Pas na de winter komen de eitjes uit en zijn het larven. Van het larven stadium gaan ze gelijk over naar de volwassenheid.

Leefgewoonte van de sprinkhaan

Sprinkhanen zijn in het algemeen erg actief in de schaduw en in de nachten. Je zal ze niet veel vinden over dag. Je hebt het vast wel gemerkt dat je s ’avonds meer sprinkhanen hoort dan op elk ander tijdstip van de dag. Het geluid dat de sprinkhanen maken wordt zingen genoemd, dit doen ze door de voorpoten over elkaar heen te wrijven.

Voedsel van de sprinkhaan

De sprinkhaan eet vooral planten, kadavers, voedsel resten maar ook andere insecten. Als de sprinkhaan een ander insect ziet dat hij wilt opeten dan springt hij hier recht boven op en bijt hij zijn prooi recht door midden met zijn stevige kaken. Een groene sabelsprinkhaan heeft flinke kaken waar je niet door gebeten wilt worden, dit kan aardig pijn doen.  

Vergelijkbare artikelen

Stegosaurus

6 jaar geleden 0

Witte haai

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.