Tiramisu

Geschiedenis tiramisu

Tiramisu is een heerlijk dessert van oorsprong uit de Italiaanse keuken, de betekenis van tiramisu is letterlijk ‘trek mij omhoog’ dit betekent weer ‘maak me blij’ dus een soort van opkikkertje. Dit dessert gaat nog verder terug dan de jaren vijftig.

Ook bekend als Tuscan Trifle. Traditie tiramisu is een puddingachtig dessert dat meestal bestaat uit biscuitgebak of lieveheersbeestjes verwaterd in een likeur (alcohol), daarna nog een lekkere, dikke laag met geraspte chocolade en rijke vla. Tiramisu werd oorspronkelijk gemaakt als losse custard. Het is pas in de afgelopen jaren dat het gebruik van mascarpone-kaas in de mode is gekomen.

17e eeuw – Een dessert vergelijkbaar met tiramisu werd gemaakt in Siena, in de noordwestelijke Italiaanse provincie Toscane. De gelegenheid was een bezoek van grootheroom Cosimo de ‘Medici III (1642-1723. Hij bracht het recept mee naar Florence. In de 19e eeuw werd tiramisu extreem populair onder de Engelse intellectuelen en kunstenaars die in Florence woonden. Het dessert breide een weg naar Engeland en werd daar enorm populair. Hoewel deze gerechten overeenkomsten hebben, werd Tiramisu zoals we het kennen pas rond de jaren 70 gemaakt. Dit dessert werd per ongeluk gemaakt in een restaurant genaamd Le Beccherie in Italië.

De reis van het dessert, internationaal

Tiramisu werd de basis in de Italiaanse restaurants en bakkerijen. En maakte al snel kennis met de hele wereld. In de vroege jaren 80 werd Tiramisu een belangrijke dessertvoorkeur in bijna elk Italiaans restaurant en bakkerij in New York. De meeste restaurants houden zich aan het originele recept, maar anderen hebben hun eigen variaties. Het originele recept bevatte een cirkelvormige Tiramisu-cakevorm, maar de vierkante vorm is het meest onderscheidende kenmerk van moderne tiramisu geworden. Eettentjes in New York waren enthousiast over het gerecht en het verspreidde het al snel over het land na de introductie in de Amerikaanse eetcultuur. De chocoladeachtige, mokka-gearomatiseerde smaak is een populair dessert geworden in de Amerikaanse cultuur en je kunt dit gerecht vinden in de meeste Italiaanse restaurants in de Verenigde Staten.

Wat zit er in Tiramisu

Als je Tiramisu niet hebt geproefd, denk dan aan een smaak als een lichte koffie/ chocoladepudding met dame fruitgebak verwatert in sterke espressokoffie en een verleidelijke wenk van de likeur. Het recept is heel eenvoudig en heel erg gemakkelijk voor beginners. De hoofdingrediënten van dit gerecht zijn lange vinger koekjes, eidooiers, mascarpone, cacao, koffie en soms cognac of cognac om de koffiesmaak te verbeteren. Sommige koks gebruiken rum in plaats van cognac op basis van voorkeur. De lange vinger zijn verwaterd in espressokoffie wanneer ze sponsachtig worden, wanneer de custard (het mengsel) is gemaakt van het kloppen van de eieren, suiker en melk. De lange vingers worden vervolgens op de bodem van de basis gelegd en bedekt met mascarpone.

De koks herhalen dit totdat ze erin geslaagd zijn het perfect te doen. De bovenste laag van de custard wordt vervolgens gepoederd met cacao en espresso. Nadat je in deze gelaagde banketbakkersroom hebt gegeten, proef je eerst de zachte, koele room van mascarpone-kaas en vervolgens een lekker smaak van de koffie en de met espresso verwaterde lange vingers. Het oorspronkelijke recept is in de loop der jaren veranderd, maar de smaak is naar verhouding hetzelfde gebleven. Het originele recept van Le Beccherie bevatte geen alcohol of kaas, maar veel mensen hebben hun eigen draai aan dit beroemde recept gegeven.

Vergelijkbare artikelen

Pepernoten

6 jaar geleden 1

Parmezaanse kaas

6 jaar geleden 0

Baba ganoush

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.