Alles over Luxemburg

HET VERHAAL ACHTER DE LUXEMBURGSE VLAG

De vlag bestaat uit drie horizontale banen met de kleuren rood, wit en blauw. De vlag word als nationale vlag, staatsvlag en oorlogsvlag gebruikt. Voor de vlag van de handel word een andere vlag gebruikt. Deze vlag bestaat uit vijf lichtblauwe en vijf witte strepen met op de voorgrond een rode gekroonde leeuw.

SYMBOLIEK

Het wapen van Luxemburg is het officiële wapen van het oude groothertogdom. Het wapen is afgeleid van het hertogdom van Limburg en is afkomstig uit de middeleeuwen. De kleuren van de vlag zijn overgenomen van het Luxemburgse wapenschild. Dit wapenschild toont de rode leeuw op de voorgrond van een blauwwit gestreepte vlag en is afkomstig uit de 13e eeuw. De handelsvlag is in feite een symbool op de oude vlag. De vlag van Luxemburg lijkt op die van Nederland. Alleen de Nederlandse vlag heeft een donkerdere kleur blauw. De beide vlaggen hebben geen gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde heeft niks te maken met beide vlaggen. Wel hebben de Luxemburgers de vlag gebaseerd op de Belgische provincie Luxemburg van vroeger. Aangezien de vlag ongeveer hetzelfde wapen heeft.

ONTWERP

De banen van de vlag nemen elk precies een derde van de vlag in. De kleuren werden in 1993 vastgelegd onder een zo gezegde Pantonecodering ( dit is een codering waarin kleuren vastgelegd worden) het lichtblauw van Luxemburg kreeg de code PMS 299 terwijl het donkerblauw van Nederland de code PMS 286 kreeg. Het rood kreeg de code PMS 032C en het geel in de handelsvlag de code PMS 116C is.

GESCHIEDENIS

Tussen 1845 en 1848 werd de vlag voor het eerst gebruikt maar, hij werd pas in 1972 officieel aangenomen. Hij werd in 1972 officieel vastgelegd omdat, de internationale organisaties duidelijkheid wilden over de vlag. De handelsvlag met de leeuw werd voor die tijd al door veel schepen gebruikt. De Luxemburgse en Nederlandse schepen kwamen steeds meer in elkaars omgeving omdat de binnenvaart in europa steeds meer mogelijkheden gaf. Hierdoor moest er onderscheid in de vlaggen komen zodat Luxemburgse schepen elkaar duidelijk herkende. Daarom werd de vlag met de rode leeuw en de wit blauwe strepen de handelsvlag. Dit ging in 1990 officieel in.

NIEUWE VLAG

Michel Wolter ( een politicus uit Luxemburg) diende een wetvoorstel in om de handelsvlag als nationale vlag in te stellen waardoor, de huidige drie kleur vervangen zou worden. Dit gebeurde in januari 2007. De reden was dat de vlag te veel op de Nederlandse vlag zou lijken en er dus veel verwarring was. Ongeveer 80 procent van het volk was voor de vlag verandering. Uiteindelijk strandde het wetvoorstel in het Luxemburgse parlement voordat Wolter een referendum aan kon spannen.

HOOFDSTAD LUXEMBURG

Luxemburg is de hoofdstad van het land Luxemburg. De stad heeft iets meer dan 100.000 inwoners. Er stromen 2 rivieren door de stad de: Alzette en Petrusse. De naam Luxemburg is afkomstig van luciinburhuc wat kleine burcht betekent. Luxemburg is een van de rijkste steden van europa en is belangrijk voor de internationale financiële sector. En Luxemburg is ook een van de belangrijkste steden van de Benelux.

ONTWIKKELING VAN HET INWONER AANTAL

In de middeleeuwen had Luxemburg erg weinig inwoners tussen 2000 en 5000 waren waren er niet meer dan 9000 inwoners in 1920 fuseerde Luxemburg met een aantal randgemeente waardoor het inwoners aantal 5 keer zoveel werd en er ongeveer 45.000 mensen woonde. Wanneer je alle aangrenzende kernen meetelt komt Luxemburg ongeveer op 160.000 inwoners uit dit is dan ook veruit de grootste stad. De tweede stad die erachter komt heeft slechts 34.000 inwoners en dat is Esch-sur-Alzette.

VERKEER EN VERVOER

In Luxemburg zijn treinstations, busvervoer en is er een vliegveld het: Vliegveld Luxemburg Findel. Vanaf het vliegveld zijn ongeveer 84 vluchten die elke dag op grote steden in Europa vliegen zoals: Amsterdam, Barcelona München Parijs en Praag. Verder staat het vliegveld op nummer vier van europa als het gaat om goederenvluchten. Het belangrijkste treinstation in Luxemburg heet Station Luxemburg en is verbonden met alle nationale bestemmingen. Daarnaast is het station ook internationaal verbonden met onder andere Brussel, Parijs, Keulen en Amsterdam. Luxemburg is een belangrijk door reis land naar bijvoorbeeld Frankrijk, België of Duitsland. Veel toeristen rijden via Luxemburg omdat, de benzine en diesel hier erg goedkoop zijn. Maar, ook veel vrachtwagen chauffeurs nemen de weg via Luxemburg omdat, ze dan minder tol betalen en goedkoper kunnen tanken.

MUSEA, WINKELS EN FESTIVALS

In de stad Luxemburg is een groot aantal kunstcollecties te vinden. Er zijn ook veel musea te vinden in de stad waar het museum over de geschiedenis van Luxemburg erg bekend is onder de toeristen. Ook zijn er voldoende winkels aanwezig om te shoppen ondanks dat het niet zo groot is is er voldoende aanbod van winkels en restaurants. De belangrijkste winkelstraat is de De Rue Phillip II straat deze straat is te vergelijken met de PC Hoofdstraat in Amsterdam en bevat erg duren winkels zoals Prada, Gucci en Louis Vuitton. In Luxemburg zijn er ook verschillende evenementen zoals: het straatfestival, filmfestival en een museumnacht.

MONARCHIE LUXEMBURG

Een monarchie betekent dat de macht van een land bij een persoon is. Luxemburg is een monarchie en staat onder leiding Hendrik Albert Guillaume die sinds 7 oktobe 2000 aan de macht staat. Hij kwam aan de macht nadat ze vader troonafstand deed.

SIGFRIED I

Sigfried I was de eerste die de graaf van Luxemburg was dit was in de periode van 922 tot 998 in die tijd waren de graven de baas daar. Siegfried erfde van zijn vader en broers de functie graaf van het moezelgouw en de Ardennen. Siegfried bouwde in 963 een kasteel wat later uit zo groeien tot de stad Luxemburg. Dit is een lijst met nog een aantal belangrijke personen in de Graafschap van Luxemburg:

 • Hendrik I 998-1026
 • Hendrik II 1026-1047
 • Giselbert 1047-1059
 • Koenraad I 1059-1086
 • Hendrik III 1086-1096
 • Willem I 1096-1129
 • Koenraad II 1129-1136
 • Ermesinde I 1136
 • Hendrik IV 1136-1196
 • Otto 1196-1197
 • Ermesinde II 1197-1247
 • Hendrik V 1247-1281
 • Hendrik VI 1281-1288
 • Hendrik VII 1288-1310
 • Jan 1310-1346
 • Karel 1346-1353
 • Wenceslaus I 1353-1354

In 1354 werd het Graafschap een hertogdom dit duurde tot 1815 toen werd Luxemburg een Groothertogdom de laatste die aan de macht stond in het Hertogdom was Willem I het Groothertogdom is nu nog steeds een aan de macht is Hendrik van Luxemburg sinds 2000.

KLIMAAT LUXEMBURG

Het klimaat in Luxemburg is erg te vergelijken met dat van Nederland. Luxemburg ligt in het binnenland van europa maar, het heeft wel een gematigd zeeklimaat. De winters word het vaak niet erg koud en in de zomer word het vaak niet erg warm. De dag temperaturen in Luxemburg komen meestal wel overeen met de temperaturen in Nederland. In de nacht koelt het vaak iets meer af in Luxemburg door het ontbreken van relatief warm zeewater. Omdat het overdag in de zomer vaak niet heel warm word is Luxemburg een beroemde bestemming voor mensen die niet van de tropische warmte houden en actieve vakantie willen.

SNEEUWVAL

In Luxemburg valt gemiddeld 20 dagen per jaar sneeuw dit gebeurd vooral in het zuidelijke deel van het land. In het Noordelijke deel van Luxemburg valt er gemiddeld zelfs 30 tot 35 dagen per jaar sneeuw. Hierdoor kan je in het noorden vaak langlaufen of zelfs skiën.

INVLOEDEN VAN HET KLIMAAT

Luxemburg heeft minder last van neerslag en regen als Nederland dit komt omdat de Ardennen de bewolking tegen houden. Heel af en toe komt er wel is een zware regenbui voor maar over het algemeen is het weer vrij rustig in Luxemburg. De natste maand in Luxemburg is vaak in augustus dus komen veel mensen rond juni en juli naar Luxemburg om hier hun vakantie te vieren.

BEVOLKING LUXEMBURG

In Luxemburg wonen ongeveer 545.000 mensen. De bevolking is ongelijk verdeeld over het hele land. De bevolkingsdichtheid verschilt per gebied op sommige plekken wonen er 25 tot 50 mensen per m2 terwijl er op andere plekken wel 100 tot 120 wonen. Er zijn maar een aantal steden in Luxemburg met meer dan 2000 inwoners. Verder zijn het kleine dorpjes met maar weinig voorzieningen. De meeste mensen wonen in de hoofdstad Luxemburg en in de stad Esch an der Eltze. De bevolking neemt langzaam toe door de vele immigranten in Luxemburg. Een derde van de bevolking bestaat uit buitenlanders dit zijn vooral: ambtenaren en gastarbeiders. Er zijn vooral veel Portugezen en Italianen in Luxemburg. Ongeveer 13 procent is Portugees en ongeveer 4 procent is Italiaans.

TALEN

In Luxemburg is Luxemburgs officieel de nationale taal en 52 procent van de bevolking heeft dit dan ook als moedertaal. De taal word door ongeveer 70 procent van de bevolking begrepen. Om te communiceren woord de taal vaak gesproken en als erg belangrijk gezien. In geschreven vorm word het minder begrepen en word er Frans gebruikt. 16 procent van de bevolking heeft Frans als moedertaal en dit word door 88 procent van de bevolking begrepen. De Duitse taal is de media taal van Luxemburg 85 procent van de kranten en tv is in het Duits en ook in de kerk is het een primaire taal.

RELIGIE

De meeste mensen in Luxemburg zijn katholiek. Ze schatten dat ongeveer 87 procent van de bevolking katholieks is. De overige 13 procent zijn Protestanten, Joden, Moslims en Orthodoxe Christenen. Ongeveer 44 procent van de bevolking gelooft in god. 28 procent gelooft dat er iets is en 22 procent is ongelovig.

HOTELS IN LUXEMBURG

In Luxemburg heb je een aantal hotels van luxe tot vrij basis en van zakelijk tot all inclusieve. Luxemburg is een ideaal vakantie land om de rijke geschiedenis van het land te bekijken. Of als je niet van extreme hitte houd de wat koelere maar aangename zomers mee te maken.

ZAKELIJK HOTEL

Het hotel Sofitel Luxembourg Europe is een zakelijk hotel die veel gebruikt word en is een van de weinige 5 sterren hotels in Luxemburg. Het hotel is omringd door Europese organisaties en ligt op loopafstand van het nieuwe expocenter. Het hotel is makkelijk te bereiken voor de zaken mensen. Het ligt ongeveer op 7 kilometer van het vliegveld 5 kilometer van het treinstation en 2 kilometer van de binnenstad af. Het hotel bied een aantal ruimtes waar je een zakelijke afspraak kan houden en kan overleggen.

VAKANTIE HOTEL

Het hotel Coque is een ideaal hotel om met het gezin op vakantie te gaan vooral voor gezinnen met kinderen zijn er genoeg activiteiten. Zo zijn er verschillende activiteiten op het water is er een wellness/massage ruimte zijn er sportactiviteiten en is er een klimmuur. Verder is het restaurant van een restaurant voorzien. Er word ook wel is een familie dag georganiseerd heer worden dan verschillende activiteiten en attributen naar het hotel gehaald zodat de hele familie zich vermaakt. Er is bijvoorbeeld een trampoline, avonturen pacours ,minigolf, een schminker, een voetbal toernooi en nog veel meer dingen.

RONDREIS LUXEMBURG

Luxemburg beschikt over een mooi natuurgebied soms zelfs uniek. De landschappen zijn erg gevarieerd met vele heuvels en bossen die soms zelfs doorkruist worden door beekjes en riviertjes. Er komen ook veel rotsformaties voor. Het beschikt ook over een aantal mooie natuurparken en een groot stuwmeer waar je kunt zwemmen.

AUTO VAKANTIE

Luxemburg is vanuit Nederland makkelijk te bereiken met de auto. De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 375 kilometer en ongeveer 4 uur rijden. Je rijd van Nederland naar België en van België Luxemburg binnen. De kosten van benzine zijn 1,59 Totale kosten zijn ongeveer 50 euro per tankbeurt.

VLIEGVAKANTIE

Je kan ook met het vliegtuig naar Luxemburg. Je kan vliegen vanaf Amsterdam Eindhoven en Rotterdam naar het vliegveld in Luxemburg. Hier doe je ongeveer 55 minuten over. Een retourticket heb je al vanaf 250 euro.

TREINVAKANTIE

Je kan met de trein naar Luxemburg vanaf utrecht Centraal. De reis duurt ongeveer 5 en half uur en kost 72 euro en je moet 2 keer overstappen onderweg.

CAMPING BIRKELT

Camping Birkelt is een levendige camping in het mooiste deel van Luxemburg er zijn veel dingen te doen je kan er zwemmen de sauna in maar ook voor sportieve activiteiten is ruimte. Het gebied waar deze camping in ligt noemen ze ook wel klein Zwitserland. Deze naam komt door de landschappen bossen bergen en de beekjes en rivieren. De camping heeft een uniek all weather zwembad doordat er een koepel over het zwembad staat. Deze koepel kan in de winter dicht en in de zomer open zo kan je altijd in elk weertype zwemmen. Er zitten ook voetbal tennis en volleybalvelden op de camping verder bevat het een grote speeltuin trampolines en een openluchtbioscoop.

VAKANTIEPARK LA SAPINIERE

Het vakantie park ligt op een hoogte van 500 meter in de Ardennen. Op dit vakantie park vind je luxe sta caravans met wifi en is er een verwarmd openluchtbad, wandelroutes, midgetgolf, kinderspeeltuinen, tennisbaan, tafeltennis, en velen wandelroutes door de natuur. Verder zit er op 18 kilometer een golfbaan op 7 kilometer een supermarkt en op 2,5 kilometer een bakker. Naast het vakantiepark ligt het verwarmde zwembad met sauna’s duikplanken glijbanen en een stoombad. Als gast op het park krijg je elke dag 2 uur gratis toegang in het bad.

Vergelijkbare artikelen

Deense cultuur

6 jaar geleden 0

Bora Bora

6 jaar geleden 0

Vignet Slovenië

6 jaar geleden 0