Bedreiging en bescherming van de Bengaalse tijger

Befaamde Bengaalse tijger

De befaamde Bengaalse tijger is de meest talrijk van alle tijgersoorten met meer dan 2500 dieren in het wild. De vorming van India’s tijgerreserves in de jaren zeventig hielp de aantallen te stabiliseren, maar stroperij om tegemoet te komen aan de groeiende vraag vanuit Azië in de afgelopen jaren heeft de Bengaalse tijger opnieuw in gevaar gebracht. De mangroves van de Sundarbans gedeeld, tussen Bangladesch en India, zijn de enige mangrovebossen waar tijgers worden gevonden. De Sundarbans worden meer en meer bedreigd door zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering.

Waarom zijn ze belangrijk?

Apart van het feit dat de Bengaalse tijger een van de mooiste en interessantste dieren zijn in het dierenrijk zijn er ook nog andere reden waarom ze zo belangrijk zijn. Deze tijgersoort bevindt zich namelijk in de top van de voedselketen in het wild. Maar tijgers zijn ook een essentiële schakel in het behouden van de rijke diversiteit van de natuur. Wanneer tijgers worden beschermd besparen we zoveel meer. Met slechts één tijger beschermen we bijvoorbeeld ongeveer 25.000 hectare bos. Deze ecosystemen leveren zowel de natuur als de mensen vers water, voedsel en gezondheid.

Dierenrijk handel

Voor het internationale verbod op de handel in tijgers in 1993 werden tijgervolkeren gedecimeerd door stroperij en handel. Ondanks het verbod in de afgelopen decennia is de illegale vraag naar tijgers als statussymbolen, decoratieve items en folk-genezingen dramatisch toegenomen, wat heeft geleid tot een nieuwe stroperscrisis. Stroperij gedreven door de internationale illegale handel in wilde dieren en planten is de grootste directe bedreiging voor de resterende tijgervolkeren.

Verlies van prooi

Tijgers lijden aan een ernstig verlies van natuurlijke prooien zoals herten en antilopen. Het aantal prooien neemt af door direct stroperij voor vlees en handel, competitie met vee over voedsel en afbraak van leefgebied vanwege overmatige houtverwijdering bij branden. Dit is een behoorlijke ernstige zaak zoals de meeste al weten. Het verlies van hun “eten” zorgt ervoor dat, als ze willen overleven, andere dingen moeten gaan eten zoals de huisdieren van mensen of zelfs mensen zelf. Dit is iets wat niemand wil natuurlijk, daarom is het ook zo belangrijk dat we de bedreigde Bengaalse tijger helpen. Dit zorgt ook voor een beter leefgebied voor iedereen in Bangladesh en omstreken.

Conflict met mensen

Omdat tijgers hun leefgebieden en soorten prooi blijven verliezen, komen ze steeds meer in conflict met mensen in de regio als ze hun huisdieren aanvallen. Soms zijn ze zo wanhopig dat ze zelfs mensen aanvallen, omdat ze bijvoorbeeld weken niet hebben gegeten. Als vergelding worden tijgers vaak gedood door boze dorpelingen. Dit is een tegenstrijdig gedrag, omdat de dorpeling het bos en dus ook het vee van de tijgers zelf kapot maken.

Verlies van woongebied

Nog geen honderd jaar geleden waren er tijgers over heel het Indiase subcontinent. Exploderende menselijke populatie, met name sinds de jaren 1940, heeft geresulteerd in een groot verlies van de natuurlijke habitat van de tijgers. Habitats zijn verder versnipperd vanwege de landbouw en het opruimen van bossen voor ontwikkelingen zoals wegen. Dit dwingt tijgers tot kleine en verspreide Habitats.   

Vergelijkbare artikelen

Burgers Zoo

1 jaar geleden

De wasbeer

5 jaar geleden 0

De Koi karper

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.