De sneeuwpanter

Het leefgebied van de sneeuwpanter

De sneeuwpanter komt in een relatief groot gebied voor wat uit sterkt van de Himalayagebergte naar de gebieden van Nepal en zelfs Siberië. Sneeuwpanters houden van een bergachtig gebied met veel rotsen en vegetatie. De rede dat we sneeuwpanter vaak niet te zien krijgen is omdat de sneeuwpanter op grote hoogte leeft. Tot wel 4500 meter, echter in de winter kan de sneeuwpanter zich verplaatsen tot een meter of 900 boven het zeeniveau. Dit doen ze omdat hun prooien in de winter ook steeds vaker en meer naar het dal trekken, de sneeuwpanter moet daarom dus ook naar beneden om zo te kunnen overleven.

Het uiterlijk van de sneeuwpanter

Wanneer je aan een sneeuwpanter denkt dan denk je vaak al gauw aan de kleur wit. Echter is de kleur van de sneeuwpanter grijsachtig. Een sneeuwpanter is rond de 1 meter lang en 60 centimeter hoog. De sneeuwpanter heeft een grote staart die tot wel 1 meter lang kan groeien. Door middel van deze staart kan de sneeuwpanter zich goed bewegen op de steile rotswanden in het gebergte. Ook wordt de staart gebruikt om zichzelf te beschermen tegen de kou. Het gewicht van de sneeuwpanter kan variëren van 20 kilogram tot wel 75 kilogram. De mannetjes zijn vaak een stukje groter dan de vrouwtjes, zo kun je de mannetjes van de vrouwtjes scheiden.

De sneeuwpanter verwisseld zijn vacht minstens 2 keer per jaar. Dit heeft te maken met dat ze een dikkere vacht nodig hebben om goed de winter door te komen. En in de zomer hebben ze een dunnere vacht nodig. Ze hebben kleine ronde oortjes bovenop hun kop, die zorgen ervoor dat er bijna geen lichaamswarmte verloren gaat.

Het voedsel van de sneeuwpanter

Sneeuwpanter zijn echte jagers en eten daarom ook echt alleen maar vlees, met andere woorden zijn het echte carnivoren. De sneeuwpanter kan een prooi van wel 4 keer zijn gewicht doden en opeten om ervoor te zorgen dat die genoeg eten en vet binnen krijgt. Wanneer ze meer honger hebben en er geen grote dieren in de buurt zijn zullen ze ook kleinere prooien aanvallen. De sneeuwpanter jaagt het liefst op de blauwschapen, moeflons, steenbokken, wilde zwijnen, antilopen en nog vele andere dieren.

De voortplanting van de sneeuwpanter

De sneeuwpanter leeft het liefste alleen en is daarom dus alleen maar samen met een vrouwtjes tijdens de paartijd. De paartijd begint rond januari en eindigt in maart. De vrouwtjes laten de mannetjes weten dat ze vruchtbaar zijn via een lokroep. Het vrouwtje verleidt het mannetjes door met haar grote staart rond te lopen. Wanneer het vrouwtje bevrucht is zullen ze opzoek gaan naar een afgelegen hol in de grond. Tevens moeten deze holen goed verstopt zijn zodat andere roofdieren de welpen niet kunnen vinden en aanvallen. De draagtijd bedraagt ongeveer 100 dagen. Een vrouwtjes sneeuwpanter is pas na 3 jaar geslachtsrijp en een mannetje na 4 jaar. In gevangenschap kan een sneeuwpanter tot wel 21 jaar oud worden. Omdat de sneeuwpanter heel afgelegen leeft weten we niet precies hoe oud een sneeuwpanter in het wild word.

Vergelijkbare artikelen

Parasaur

2 jaar geleden 0

Termieten

2 jaar geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *