Blauwe bloemen

Algemeen

Er zijn veel verschillende blauwe bloemen te vinden in Nederland, afhankelijk van het seizoen. Naast blauwe bloemen, bestaan er ook paarse en gele bloemen. Ze zijn niet allemaal even makkelijk te spotten; de ene is bijvoorbeeld zeer zeldzaam buiten duingebied, en de ander is weer zeer algemeen in de ene regio, maar haast onvindbaar de andere. Zo wisselen ze elkaar af. Echter is het meestal wel zo met bloemen die het minst schaars zijn in duingebieden, dat je ze elders amper tot niet gaat vinden.

Online kun je bijvoorbeeld heel makkelijk per bloem opzoeken wanneer deze bloeit, wanneer tot en met wanneer deze bloeit, waar ze goed voor zijn, en waar ze zijn ontstaan.

Waar en wanneer

De meeste blauwe bloemen in Nederland beginnen te bloeien in het begin van de zomerperiode, dus rond mei/juni tot en met het einde van de zomer, meestal rond augustus of september. Sommige bloeien ook tot aan de herfst. Een deel van deze bloemen groeit ook voornamelijk langs watergebieden en (zoals in bovenstaande alinea vermeld) duingebieden, en zijn elders zeldzaam. Het bijzondere aan deze bloemen is, dat sommige al langer dan 8000 jaar worden gekweekt en nog steeds voorkomen in Nederland. De ‘vlas’ is hier een voorbeeld van. Deze bloem heeft ook nog eens een veelzijdige werking, aangezien de zaden veel gebruikt worden in de voedings- en farmaceutische industrie. Overigens, als je deze bloem zou persen, zou deze ook geschikt zijn om verkeersborden en tennisrackets van te maken. Over deze, en vele andere bloemen is online genoeg informatie te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op: http://www.wildebloemen.info/pages%20overig/resultkleur.php?color=blauw&bloemvorm=alles&maand=0 voor alle blauwe wilde bloemen in Nederland, en selecteer rechts onder het kopje ‘Verfijn je keuze’ om te filteren op eigenschappen, of maanden (van bloei). Klik bovenaan de website in het groene balkje om ‘soortenlijst’ om een compleet overzicht te krijgen van alle wilde bloemen in Nederland.

Toepassingen

Veel van deze bloemen worden ook toegepast in de medicinale wereld, of kunnen worden verwerkt in gerechten zoals salades, stamppot of andere groentes. Sommige hiervan hebben ook medicinale werkingen, zoals een middel tegen huidziektes, verkoudheid, diverse stoornissen, irritaties, reuma, ontstekingen of zelfs tuberculose. De zogeheten ‘gevlekte longkruid’ zou bijvoorbeeld goed werken tegen longziektes, maar dit is echter niet bewezen.

Veel bloemen worden ook gekweekt als groente, of verkocht als tuinbloem. Deze zijn meestal net wat groter dan in het wild.

Afkomsten en Wikipedia

Elke bloem in Nederland heeft een verschillende afkomst, en worden al honderden jaren in- en naar Nederland gekweekt en geïmporteerd. Op Wikipedia staat per bloem vermeld waar deze vandaan komt, naast nog meer nuttige informatie en interessante feiten. Ook vind je hier onder welke indeling een bloem valt. Dit wordt bepaald aan de hand van: Rijk; Stam; Klasse; Clade; Clade; Clade; Orde; Familie en Geslacht.  De reden dat een bloem 3 keer onderverdeeld wordt in clade, heeft er mee te maken te maken dat er ook weer onderscheid wordt gemaakt in de verschillende clades. Veel van deze bloemen hebben ook een Latijnse benaming, dat meestal een betekenis met zich meedraagt. Sommige bloemnamen zitten zelfs verwerkt in teksten van bekende filosofen.

Vergelijkbare artikelen

Sterrenbeelden

7 jaar geleden 0

Wat is NASA?

4 jaar geleden 0

Lavendel planten

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.