Vlag halfstok

Wat is vlag halfstok?

Een vlag halfstok is een vlag van een land die niet helemaal wordt gehesen tot aan de top, maar het wordt 2/3 van de mast gehangen. Waarom? Dit wordt gebruikt voor het rouwen. Boven de vlag die halfstok gehangen, hangt de onzichtbare vlag de ” de vlag des doods”. De vlag halfstok wordt gehangen op schepen.
Nederland De nationale kleuren van Nederland zijn: rood, wit, blauw. De vlag halfstok van Nederland wordt opgehangen op rijksgebouwen. Wanneer wordt er vlag halfstok gehangen in Nederland? Het wordt opgehangen op nationale herdenkingsdagen zoals de dodenherdenking, het gebeurt ook wanneer een persoon van het koninklijk huis overlijd zoals de prins Friso die is overleden in coma door een ski ongeluk 16 augustus 2014.

Vlag halfstok wordt ook opgehangen door opgegeven instructies van de minister-president. Hieronder staan een aantal opgegeven vlaginstructies:

  • 30 april 2009, de mislukte aanslag op Koninginnedag
  • 20 april 2011, schietpartij in Alphen aan den Rijn
  • 18 juli 2014, vliegtuigongeluk in Oekraïne
  • 16 november 2015, aanslag in Parijs
  • 24 maart 2016, aanslag in Brussel

België

Vlag halfstok gebeurt ook in België. Op de dag van 17 februari wordt de vlag halfstok opgehangen om te herdenken aan de alle overledenen van de Belgische koninklijke familie.

Saoedi Arabië

Vlag halfstok van Saoedi-Arabië mag nooit gebeuren. Waarom? De vlag van Saoedi-Arabië staat voor de sjahada. Sjahada staat voor de getuigenis dat er maar 1 god is.

Hoe wordt een vlag halfstok opgehangen?

Om de vlag halfstok op te hangen gaat dat als volgt. Als eerst wordt de vlag tot de top gehesen, vervolgens wordt de vlag plechtig naar beneden gezakt tot de helft van de mast en dan de lijn vastgemaakt. Wanneer de vlag wordt neer gehaald, dan wordt het eerst naar de top gehesen, vervolgens wordt het weer naar beneden gehaald.

Vergelijkbare artikelen

Make up

6 jaar geleden 0

Taj Mahal

8 jaar geleden 0

Zuid Korea

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.