Wat is een spacewalk?

Elke keer wanneer een astronaut in de ruimte uit een voertuig komt, wordt dit een ruimtewandeling (Spacewalk) genoemd. Een ruimtewandeling wordt ook een EVA genoemd. EVA staat voor extravehicular activity. De eerste persoon die op een ruimtewandeling ging, was Alexei Leonov. Hij kwam uit Rusland. De eerste ruimtewandeling vond plaats op 18 maart 1965. Het was 10 minuten lang. De eerste Amerikaan die op een ruimtewandeling ging was Ed White. Zijn ruimtewandeling vond plaats op 3 juni 1965 tijdens de Gemini 4-missie. De ruimtewandeling van White duurde 23 minuten. Tegenwoordig gaan astronauten op ruimtewandelingen buiten het internationale ruimtestation. Ruimtewandelingen duren meestal tussen vijf tot acht uur, afhankelijk van de taak. Het wereldrecord voor de meeste ruimtewandelingen wordt gehouden door de Russische astronaut Anatoly Solovyew. Hij is op 16 ruimtewandelingen geweest en heeft meer dan 82 uur buiten doorgebracht in de ruimte. Dat is bijna 3,5 dag wandelen in de ruimte! NASA-astronaut Michael Lopez-Alegria heeft het Amerikaanse record voor de meeste ruimtewandelingen. Hij heeft 10 ruimtewandelingen gedaan en meer dan 67 uur besteed in de ruimte.

Waarom doen astronauten een ruimtewandelingen?

Astronauten gaan om verschillende redenen ruimtewandelingen maken. Ruimtewandelwegen laten astronauten buiten hun ruimteschip werken terwijl ze zich nog in de ruimte bevinden. Astronauten kunnen wetenschappelijke experimenten uitvoeren op een ruimtewandeling. Experimenten kunnen aan de buitenkant van een ruimtevaartuig worden geplaatst. Hierdoor kunnen wetenschappers leren hoe het zijn in de ruimte verschillende dingen beïnvloedt. Ruimtewandeling laten astronauten ook nieuwe apparatuur testen. Ze kunnen satellieten of ruimtevaartuigen repareren die zich in de ruimte bevinden. Door op ruimtewandelingen te gaan, kunnen astronauten dingen repareren in plaats van ze terug naar de aarde te brengen om te repareren.

Hoe gaan astronauten op ruimtewandelingen?

Wanneer astronauten op ruimtewandelingen gaan, dragen ze ruimtepakken om zichzelf te beschermen. Binnen ruimtepakken hebben astronauten de zuurstof die ze nodig hebben om te ademen. Ze hebben ook water dat ze nodig hebben om te drinken. Astronauten zetten hun ruimtepakken enkele uren voor een ruimtewandeling op. De pakken zijn onder druk. Dit betekent dat de pakken gevuld zijn met zuurstof. Eenmaal in hun pakken ademen astronauten een paar uur pure zuurstof in. Alleen zuurstof ademen haalt alle stikstof uit het lichaam van een astronaut. Als ze de stikstof niet kwijt waren, konden de astronauten gasbellen in hun lichaam krijgen als ze in de ruimte liepen. Deze gasbellen kunnen astronauten pijn in hun schouders, ellenbogen, polsen en knieën veroorzaken. Deze pijn wordt “de bochten” genoemd, omdat het de plaatsen beïnvloedt waar het lichaam buigt. Scuba-duikers kunnen ook “de bochten” krijgen.

Hoe blijven astronauten veilig tijdens een ruimtewandeling?

Tijdens een ruimtewandeling gebruiken astronauten een veiligheids-tethers om dicht bij hun ruimteschip te blijven. Tethers zijn als touwen. Het ene uiteinde is verbonden met de astronaut en het andere uiteinde is verbonden met het voertuig. De tethers zorgen ervoor dat de astronaut niet wegzweeft. Ze binden hun gereedschap aan hun ruimtepakken. Een ander manier om astronauten veilig te houden is door een SAFER te dragen. SAFER staat voor Simplified Aid for EVA Rescue. SAFER wordt gedragen als een rugzak. Het maakt gebruik van kleine straaljager om een astronaut in de ruimte rond te laten bewegen. Als een astronaut los zou komen en zou wegzweven, zou SAFER hem of haar helpen terug te vliegen naar het ruimtevaartuig.

Vergelijkbare artikelen

Ceratopsen

6 jaar geleden 0

Leven op mars?

6 jaar geleden 0

Wat is NASA?

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.