Tuinieren met groente planten

In dit artikel zal ik een kleine tuinier handleiding geven over de basis van het tuinieren. Veel informatie is te vinden op Google maar er zijn altijd nog dingen die je alleen weet als je daadwerkelijk ook tuinier ervaring hebt. Die onderwerpen zal ik nu proberen als tips aan jullie duidelijk te maken en te vertellen.

Zaaien

Als je zaadjes plant is het belangrijk om over te potten dus de zaadjes te zaaien in een niet te groot potje. Dit is zodat de wortels stevig bij elkaar blijven, de plant stevig groeit en de wortels niet andere plantenwortels kapot maken. Als je zaadjes plant is de diepte dat je je zaadjes plant belangrijk. Er is een makkelijke formule om te berekenen hoe diep je je zaadjes moet planten.

Stel voor dat dit zaadje 1 cm lang is en 0,5 cm breed. Het is dan nodig om het zaadje liggend op een laag aarde te doen en het te bedekken met 2,5 cm aarde. Zoals jullie misschien al hebben gemerkt is de formule: hoogte van het zaadje x 2,5 =de toplaag aarde. Als je zaadjes zaait is het belangrijk om niet het aarde te hard aan te drukken aangezien het dan lastiger is voor het zaadje om uit te komen. Grotere zaadjes kunnen dit beter hebben dan kleine zaadjes omdat grootte zaadjes simpelweg meer energie hebben om het aarde aan te kant te drukken.

Als de zaadjes dan eenmaal onder de grond zitten is het belangerijk om op dag 1 het aarde flink te doordrenken met water. Het is handig om dit te doen met bijvoorbeeld een fles water in plaats van een planten spuit omdat het dan ook doorweekt is en veel sneller gaat. Als dit gedaan is is het van belang om dagelijks de planten bij te blijven wateren. Lettop als je dit doet zorg ervoor dat het water weg kan lopen anders gaat de aarde rotten en komt het zaadje niet uit.

Als je bijvoorbeeld een kweekkas gebruikt met luchtschuifjes om zaadjes in te laten uitkomen is het verstandig om ze eenmaal dags 1 minuut open te hebben. Als de plantjes uitkomen moeten deze constant open staan

Overpotten

Het is eindelijk zo ver je zaadje is eindelijk uitgekomen en is een klein plantje geworden!  De tijd breekt uiteindelijk aan om je zaadjes over te potten. Je weet dat je de plantjes moet over potten door deze formule te gebruiken: lengte zaadje x 6,5 = overpot plant. Stel voor dat het plantje de lengte heeft gekregen om over te potten  kan het voordelig voor de plant zijn om hem iets dieper te planten dan hij origineel was. Ik raad aan 3x de lengte van het zaadje. Dit zorgt ervoor dan de onderkant van de plant flink aansterkt en je hem later minder hoeft te helpen met stokken om de plant zo stevig mogelijk te houden als er eindelijk vruchten aan komen.

In de open grond

Als je planten in de open grond worden gezet betekend het dat ze al verder ontwikkeld zijn. Let op als je planten in de open grond zet worden ze makkelijk prooi voor slakken en andere insecten. In woonwijken zijn slakken meestal de boosdoeners en naar mate dat je meer richting het open land gaat worden rupsen steeds lastiger voor je planten. Als je de ruimte hebt om planten ver uit elkaar te zetten is dit verstandig. Dit betekend dat niet al je planten worden op gegeten. Als je de plant lang genoeg hebt laten groeien vinden insecten de plant meestal niet lekker meer om te eten. Vooral als de plant in de wind heeft gestaan en zo hard is geworden. Als je een plant, plant in de open grond is het een vereiste om een kuil te graven voor je plant en die vol te gieten met water zodat de wortels beter hechten in de grond en de plant zo snel mogelijk weer door kan gaan met groeien.

Planten in bak

Planten in een bak is vaak de veiligste keuze. Dit houd een hoop beestjes weg van je planten. Meestal zijn grootte potten voor niet al te prijzig verkrijgbaar bij de kwantum. Een ander alternatief is een zwarte cementmix bak kopen en daar kan je meestal wel een groot gedeelte van je planten in kwijt. Je kan planten binnen en buiten laten staan maar als je de plant binnen wilt hebben staan en wilt  dat er vruchten komen zal je de plant zelf moeten bevruchten. Dit gaat redelijk makkelijk. Er zijn meerdere manieren om dit te doen maar dit is wat ik het fijnste vind om te doen:

  • Pak een wattestaafje en maak die nat.
  • Wrijf het watte staafje over de helmkop heen
  • Wrijf het watte staafje over de stempel heen.
  • De plant is nu bevrucht!

Vergelijkbare artikelen

De tomatenplant

5 jaar geleden 0

Gorilla

6 jaar geleden 0

Leven op mars?

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.