Wolharige neushoorn

Woolly Rhino

De Woolly Rhino, ook wel de wolharige neushoorn, de Coelodota antiquitatis of de Woolly Rhinoceros. Dit is een neushoornsoort dat ongeveer 500.000 jaar geleden leefde. De neushoornsoort is waarschijnlijk uitgestorven door de klimaatveranderingen in de ijstijd of door het jagen van de vroege mensen die rond die tijd leefde.

Rijk: Animalia (Dierenrijk)

Animalia, de wetenschappelijke naam voor het dierenrijk. Het leven is word verdeeld in 3 domeinen en de Eukaryota is er 1 van. Het dierenrijk hoort bij het Unikonta en het Unikonta behoort weert bij de Eukaryota.

Stam: Chordata (Chordadieren)

De chordata ookwel de chordadieren genoemd. Chordadieren zijn dieren die een chorda hebben in het lichaam. Een chorda is een orgaan dat in het lichaam zit, dit orgaan bevat elastisch weefsel.

Klasse: Mammalia (Zoogdieren)

De Mammalia klasse is een klasse van chordadieren die warmbloedig zijn. Mammalia is de wetenschappelijke naam voor zoogdieren. De mammalia klasse zit in meer dan 150 families en behoort tot 30 ordes. In deze klasse zitten 1250+ geslachten.

Orde: Perissodactyla (onevenhoevigen)

Perissodactyla zijn zoals je ziet de onevenhoevigen. Dit is een orde van hoefdieren en behoren tot de zelfde klasse van de Woolly Rhino namelijk de Mammalia klasse. De reden voor de benaming van deze grote planteneters is omdat ze aan elke poot of been een oneven aantal aan tenen hebben.

Familie: Rhinocerotidae (neushoorns)

De familie Rhinocerotidae vormen een familie van grote zoogdieren, voornamelijk de neushoorns. Tegenwoordig telt deze familie maar 5 soorten en deze komen alleen voor in de continenten Azië en Afrika.

Geslacht: Coelodonta

De Coelodonta is een geslacht van de neushoorns dat ongeveer leefde 3.7 miljoen jaar geleden. Het geslacht stierf rond 10.000 jaar geleden in de periodes Mioceen en Pleistoceen.

Wolharige neushoorn afmetingen

Geslacht: Coelodonta antiquitatis

Dieet: Herbivoor

Gewicht: minimaal 2 ton, maximaal 3 ton

Grootte: 2 m hoog

Lengte: ongeveer 3,5 m

Leefgebieden: Continenten Azië en Europa

Uiterlijk Woolly Rhino:

Deze herbivoor heeft een dikke laag van wol op zijn lichaam, daarom ook de naam wolharige neushoorn. De horens op de neushoorn werden gebruikt als dodelijk wapens als de neushoorn werd aangevallen. De Woolly Rhino was namelijk neutraal en viel alleen aan wanneer het aangevallen werd of zich bedreigd voelde.

Fossielen

De fossielen van de Wolharige neushoorn waren ontdekt in Rusland in de 19e eeuw, men dacht dat de fossielen grote klauwen waren van enorme bijzondere vogels. Aangezien er toen der tijd ook in Siberië fossielen zijn gevonden, kwamen geleerden met de theorie over de horens van de wolharige neushoorn. De theorie hield in dat de ze hun horens waarschijnlijk gebruikte voor het wegvegen van de sneeuw om bij het gras te kunnen komen of voor een parings-ritueel. De redenering voor de theorie van het wegvegen van de sneeuw is omdat de horens gedragen werden op het ondervlak en hiermee kon je heen en weer gaan om de grond te vegen. De theorie voor het parings- ritueel is omdat de neushoorns van tegenwoordig lijken op de horens van de wolharige neushoorns. De neushoorns van tegenwoordig gebruiken hun horens voor bij een parings-ritueel.

 

Vergelijkbare artikelen

Sprinkhaan

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.