Geelwangschildpadden

Geelwangschildpadden zijn een familie van een moerasschildpadden. Dit soort schildpadden komen veel voor Tennessee, Kentucky, Alabama en Georgia. Geelwangschildpadden komen natuurlijk niet alleen uit Amerika, maar ook uit het noorden van Mexico en zelfs in de rivieren en de putten België. De  landschapstype van de geelwangschiltpadden bestaan uit: moerasgedeeltes, meren en rivieren. Geelwangschildpadden moeten wel kunnen zonnen, daarom moeten er wel in de rivieren en meren uitstekende objecten zitten, zoals: rotsen. De voedsel van geelwangschildpadden bestaat uit: vlees, vis en waterplanten.

Uiterlijk

Het schild van de geelwangschiltpadden is olijfbruin met gele aftekeningen. Het heeft twee afgeronde uitsteeksels op de achterste rand van de schaal en is enigszins kielvorming. Het volwassen schild is gerimpeld en ovaal van vorm. Het plastron is scharnierloos en iets smaller dan het schild zelf. Elk van de onderkant van de randzijden heeft een plekje. De schil is bruin met een olijfgroene tint met gele strepen. Er is een kenmerkende staaf achter de ogen die kan variëren van dun tot breed. De plastron van de schildpad heeft donkere vlekken, evenals de rand van het schild. Ook heeft de plastron staafjes of strepen van geel. De poten van de schildpad vooraan hebben grotere gele strepen dan de meeste slidersoorten. Er is een gele en oranje streep direct achter elk oog. De streep is nooit helemaal één kleur, deze begint geel en vervaagt vervolgens in een donkeroranje tot rode kleur dichter bij de achterkant van de nek.

Gedrag

De geelwangschildpad is een gemeenschappelijke dier. Het koestert zich op uitsteeksels uit het water en kan zich baseren in stapels of met andere soorten. Het is actief van april tot oktober. De geelwangschildpad heeft een  gewoonte om in het water te glijden wanneer hij wordt gewaarschuwd tijdens het zonnebaden, om diep te gaan naar diep water waar de meeste roofdieren het niet kunnen achtervolgen.

Gemeenschap

Het mannetje en de vrouw gaan door een paringsritueel waarin de mannelijke “klauwen” aan het gezicht van het wijfje en zijn voorpoten verstijven. Het vrouwtje staat dan het mannetje toe om te monteren. De vrouwtjes kunnen heel ver van het water gaan om te nesten en worden af ​​en toe door auto’s aangereden tijdens het oversteken van wegen. Vrouwtjes bouwen een nest, meestal ’s nachts, in verschillende grondsoorten. De grootte van de koppeling is 6-15 eieren en 71 procent van de vrouwtjes produceert twee koppelingen per jaar.

Huisdier

Geelwangschildpadden zijn heel erg populair als huisdier voor mensen. De schildpadden kunnen zeker 30 cm groot worden, omdat ze zo groot kunnen worden hebben de schildpadden een grotere huisvesting nodig.  De dieren zijn alleseters en vernielen dus wel snel de omgeving thuis of buiten. Het vrouwtje is groter dan de mannetje. Als de schildpad twee gele strepen op de wang heeft, weet je dat het een geelwangschildpad is, vandaar ook de naam.  De schildpadden zijn heel koudbloedig. Ze kunnen niet als de mensen de temperatuur van het lichaam bepalen, daarom moet de temperatuur in het huis hoger dan 18 graden zijn. Geelwangschildpadden zijn overdag heel actief en s’nachts slapen ze standaard in het water.

Vergelijkbare artikelen

Kikkers

5 jaar geleden 0

De pinguïn

5 jaar geleden 0

Noordzeetong

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.