Megalania

Megalania

De megalania is een naam van een dier dat niet heel veel mensen kennen. Het is een ander woord voor een varaan. Een varaan is een reptiel. Tegenwoordig heet dit dier dus een varaan. Maar dit dier was vroeger een reuze varaan en heette megalania. De megalania bestaat nu niet meer. Het dier leefde heel vroeger en is nu nog enkel te bewonderen in musea’s. De megalania leefde in een bosrijk  gebied  waar veel planten en andere dieren leefde. De megalania is familie van de hagedis. Er zijn  heel veel verschillende soorten varanen. Als je elke soort moest tellen zou je uitkomen op een aantal van 75 soorten. De megalania was een reusachtig beest. De megalania heeft een aparte huid. Het zijn een soort droge schubben in camouflage kleuren. Alle schubben zitten tegen elkaar aan en overlappen daarom dus niet. De varaan heeft 4 poten en een hele lange staart. De megalania had een grote kop met hele scherpe tanden. Zo kon de varaan zijn prooi goed pakken. De megalania hield veel van warmte. Deze soort leefde daarom ook alleen maar op plekken waar het dan ook echt heel warm was continu.

Periode en tijdvak

De megalania bestaat duizenden jaren niet meer op aarde. Ze leefde ongeveer tot 15 duizend jaar terug nog wel. In Australië werd voor het eerst een skelet gevonden van de mega varaan. Dit gebeurde in het gebied Queensland. In 1850 werden er bot resten gevonden door een archeoloog genaamd Richard Owen. Hij werd zeer beroemd en hij ging de varanen beschrijven. Zo werd ook de naam bedacht van dit reusachtige beest. Doordat deze varaan zo groot was kreeg die de naam megalania. Dit betekende in de oude Griekse taal de grote stapper.

Gewicht en lengte

De megalania was een hele grote varaan. Dit reptiel kon wel maximaal 6 meter lang worden. De gemiddelde lengte die de wetenschappers denken dat de reptiel had was tussen de vier en een halve meter en de vijf en een halve meter. Vroeger werden de lengtes nogal overdreven en werd er wel eens gesproken over 9 tot 10 meter. Ook dachten de mensen dat het beest ongeveer twee ton zou wegen. Dit is allemaal niet waar. De mega varaan zou ongeveer zeshonderd kilo gewogen hebben.

Dieet

Maar wat eet een megalania nou op een dag? De megalania was een ontiegelijk groot beest. En hoe groter het beest hoe meer energie hij nodig heeft dus hoe meer eten hij naar binnen moet werken. De megalania is een carnivoor. Dat betekent dat dit beest vlees eet. De varaan at daarom grote zoogdieren. Zo at hij bijvoorbeeld kangoeroes, grote diprotodons en en nogal grote vogels zoals de dondervogels en ook de emoes was een favoriet. De megalania kon snel zijn prooi opzoeken en vangen. Deze kenmerken komen vaak voor bij de varanen soort.

Natuurlijke vijanden

de megalania had een aantal natuurlijke vijanden. Hij kon alleen worden aangevallen door dieren die groter waren dan dat hij was. Wij mensen hebben deze varaan soort niet meegemaakt. De varanen van tegenwoordig hebben de mens als natuurlijke vijand. Van hun huid worden tassen en schoenen gemaakt voor ons.

Vergelijkbare artikelen

Reuzenpanda

6 jaar geleden 0

Australische herder

2 jaar geleden

Only registered users can comment.