Witte haai

Het leefgebied van de witte haai

De witte haai komt vooral voor in wateren die koel zijn. Zo houdt de witte haai van een watertemperatuur tussen de 12 en 24 graden. De witte haai komt vooral voor in de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. De witte haai houdt ervan om in de buurt te zijn van zeestromingen waar zeeleeuwen leven. We zien de witte haai het meeste in de zuidkust van Australië, de zuidkust van Afrika, langs de Franse kustlijn en rond Italië. De witte haai houdt ervan om langs de kust te zwemmen en zal een maximale diepte van rond de 1200 meter bereiken.

Het uiterlijk van de witte haai

Iedereen heeft de witte haai wel een keertje gezien, of dit nou op een documentaire of in een film was het uiterlijk van de witte haai is bijna altijd hetzelfde. De witte haai hoort bij de soort van kraakbeenvissen en wordt beschouwt als een van de grootste haaien soorten. Je hebt nog drie andere haaisoorten die net iets groter worden dan de witte haai namelijk de Walvishaai met een lengte van 13 meter, de reuzenhaai met een lengte van 10 meter en de Groenlandse haai met een lengte van 7 meter lang. Vaak wordt er in de media een witte haai beschreven met een enorme lengte dit is vaak helaas niet waar, witte haaien worden ongeveer tussen de 4 en de 5 meter lang. De witte haai kan een gewicht bereiken van wel 1100 kilogram. De grootste witte haai ooit gezien is de deep blue die wel 6 meter lang is.

Wanneer je over een haai begint gaat het altijd wel over de tanden. De witte haai heeft tanden die een lengte van wel 7.5 centimeter kunnen bereiken. Ook kan de witte haai 3 tot 4 tandenrijen hebben achter elkaar. De tanden van een witte haai zijn altijd vlijmscherp dit komt omdat de witte haai snel tanden verliest maar ook snel tanden kan laten groeien. De witte haai heeft een fenomenale bijtkracht van wel 1800 kilo. De mensen heeft een bijtkracht van maar 80 kilogram een wereld van verschil.

Voortplanting van de witte haai

De witte haai wordt beschouwt als eierlevendbarend en dat houdt in dat de haai eieren produceert maar dat het jong wel groeit in het lichaam van de moeder. Witte haaien groeien van nature erg langzaam, wanneer een vrouwtje tussen de 4 en de 5 meter is dan is het vrouwtje geslachtsrijp. De mannetjes moeten een lengte van 3 tot 4 meter behalen om geslachtsrijp te worden. Wanneer ze kunnen paren is het vrouwtje 12 tot 18 jaar oud en het mannetje rond de 10 jaar oud. De draagtijd van het jong is niet goed bekend maar men denk dat het tussen de 12 en 18 maanden ligt. Wanneer het jong geboren wordt zal de moeder het jong niet helpen, een witte haai jong is tijdens de geboorte al 1.2 meter lang.

Het voedsel van de witte haai

De witte haai is een bekend roofdier in de Oceanen. De witte haai staat aan de top van de zee voedselketen. Het lievelingseten van de witte haai is tonijn, zwaardvissen en makreelvissen. Wanneer de witte haai jonger is zal het ook kleinere vissen eten en wanneer een witte haai ouder is en groter zal het ook robben en zeeleeuwen opeten.

Vergelijkbare artikelen

De Koi karper

5 jaar geleden 0

De Axolotls

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.