Restaurant

Per definitie is een restaurant een uitgaansgelegenheid waar je kan eten tegen betaling. Restaurant valt samen met hotels en cafés onder de horeca branche.

De horeca branche is een branche waarin levensbehoeftes van mensen worden voldaan. Zo kan je in de horeca slapen, eten en drinken.

Restaurants zijn ontstaan in Parijs, Frankrijk en moet officieel uitgesproken worden als: ‘’Restaura’’ op zijn Frans dus. In Nederland noemen we restaurants nog altijd restauranTS, in Nederland spreken we dus ook altijd de ‘’t’’ en de ‘’s’’ uit waar je die in Frankrijk niet uitspreekt.

Aan het eind van de achttiende eeuw zijn restaurants dus ontstaan in Parijs. Daarvoor waren er natuurlijk wel gelegenheden om te eten maar die eetgelegenheden boden voornamelijk voeding en onderdak aan, aan reizigers die terecht kwamen in Parijs. De hooiberg is een afstammeling van deze eetgelegenheden.

Een hooiberg is natuurlijk een verouderde versie van de restaurants van nu, maar de vernieuwing die restaurants hebben gebracht is dat vooral het bezoek wat de restaurants nodig hebben het doel was en aansluitend op dat doel biedt het restaurant een levensbehoefte van de klant aan.

Soorten restaurants

Toen de negentiende eeuw vorderde kwamen er allerlei verschillende soorten restaurants, denk hierbij aan restaurants op grote treinstations die genoeg ruimte hadden om deze gelegenheid aan te bieden. Hier konden bijvoorbeeld reizigers eten waar de restaurants dus allemaal mee begonnen zijn. Later werden er allerlei verschillende concepten bedacht waarbij mensen (de bezoekers) gerechten konden eten uit verschillende specifieke landen. Je ziet hier altijd en overal nog voorbeelden van in het huidige straatbeeld, en dit zal ook niet zo snel veranderen. Tenzij we natuurlijk naar de ruimte moeten vliegen om daar een maaltijd te eten.

Wanneer de tijd aanbrak dat er verschillende concepten werden bedacht werd er vooral gefocust op Chinese restaurants, Italiaanse restaurants, Spaanse restaurants, Griekse restaurants en Turkse restaurants. Kort samengevat werd er gefocust op landen waar je niet snel zelf zou eten, door deze concepten in het straatbeeld te plaatsen konden bezoekers altijd van gerechten uit verschillende landen genieten.

Chinees-Indische restaurants

Een welbekend concept restaurant in het Nederlandse straatbeeld zijn de Chinees-Indische restaurants. Iedereen kent ze wel. Deze restaurants zijn ontstaan nadat er een aantal Indische Chinezen naar Amsterdam kwamen na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1948.

Zij merkten dat Nederlanders behoefte hadden aan gerechten die nog niet bekend waren in het straatbeeld. Hierop speelde ze in en begonnen zij met Chinees-Indische gerechten die aangepast waren op de Nederlandse smaak. Waar sommige mensen nog denken dat deze restaurants nog steeds echt Chinees voedsel verkopen is dit echter niet waar, in China en Indonesië eten ze heel andere gerechten dan die wij gewend zijn bij deze restaurants.

Nog voor de tweede wereldoorlog waren er nog maar een beperkt aantal Chinese restaurants, namelijk maar 12! Echter werd er na de tweede wereldoorlog flink uitgebreid met de Chinese restaurants. In 1982 was het aantal Chinese restaurants meer dan 100x vermenigvuldigt, er waren er toen 2000!

Restraurant Moment events

Chinees bestellen in de Meern

Vergelijkbare artikelen

Bananen smoothies

4 jaar geleden 0

Dadels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.