Theater

Broadway 

Broadway is in Amerika de meest luxe vorm van professionele theater en is internationaal de bekendste vorm van theater. De term Broadway verwijst naar een toneelstuk of musical wat wordt gehouden voor een groot publiek. De gemiddelde grootte van het publiek per avond is 500 mensen, musicals op broadway lopen voor een lange periode van tijd en is vaak extreem populair. De mensen die optreden in de musicals zijn erg getalenteerd en om in de cast te komen is erg lastig. Veel artiesten dromen ervan om eens is op te treden op het podium van Broadway maar alleen de beste van de beste komen terecht op het podium. Rond 1750 was de eerste show op Broadway, er pasten 280 mensen in het theater en alleen de mensen met hoge status konden het geld missen om een show te zien. Ze begonnen met optreden van shows geïnspireerd op Shakespeare en de soort shows waren voornamelijk opera. 

Cabaret

Cabaret is een vorm van theater dat is ontstaan in Frankrijk. Cabaret wordt kleinkunst genoemd, dit verwijst naar intiem karakter van kunstvorm. Cabaretiers entertainen hun publiek door grappen te maken over maatschappelijke onderwerpen, persoonlijke onderwerpen etc. In 1895 begon in Nederland cabaret populair te raken. Nederlanders begonnen enthousiast te raken nadat een cabaret ensemble (leiding van Rodolphe Salis, oprichter van de club Le Chat Noir) in Nederland optrad. 

Opera 

In 1598 is opera ontstaan in het Florence, het einde van de renaissance. De Italiaanse zanger Jacopo Peri produceerde muziek bij een dramatisch gedicht genoemd ‘’Dafne’’ van Ottavio Rinuccini. De componist Monteverdi is een legende en heeft hedendaagse opera gecreëerd, hij wordt nu nog steeds gezien als de allergrootste operacomponist ter tijden. De opera ‘’orfeo ed Euridice’’ (1760) van Christoph Willibald von Gluck zorgde voor vernieuwde vorm van opera, hij was een bekende componist in de 18e eeuw. Hedendaagse opera is nog steeds erg geïnspireerd op de oude vorm van opera, het straalt history, luxe en drama uit. 

Musical

Een musical is een soort vorm van theater waar muziek, dans en dialogen gecombineerd worden. In de 19e eeuw werden musical steeds populairder en moderner, veel eigenschappen van deze vorm van theater zijn gecreëerd door Gilbert en Sullivan in Engeland. De meest bekendste musicals zijn West Side Story (1957), The Fantasticks (1960), Hair (1967), A Chorus Line (1975), Les Misérables (1985), The Phantom of the Opera (1986), Rent (1996) en de meest recente; Hamilton (2015). Deze musicals worden wereldwijd opgevoerd, vaak in grote theaters zoals op Broadway in New York City. 

Improvisatietheater 

Improvisatietheater wordt ook wel improv of impro genoemd. Het is een vorm van theater waarbij de acteurs een verhaal verteld door middel van theater, wat bijzonder is aan improvisatietheater is dat alles wordt verzonnen ter plekke. De personages, het verhaal en de dialogen worden ter plekke verzonnen. Dit zorgt voor een spontaan, onverwachts verhaal. Voordat de acteurs het podium op stappen hebben ze enkele gegevens over het verhaal (mogelijk zijn de focuspunten van het verhaal bedacht door het publiek). Improvisatietheater is net zo oud als theater zelf, waarschijnlijk nog zelfs ouder.

Theaters in Nederland

Vergelijkbare artikelen

Star wars films

6 jaar geleden 0

Top 10 series

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.