Witlof

Witlof is een groente. Deze groente word in het donker geteeld want als deze in het licht groeien krijgt het een groene kleur, en dat wil je natuurlijk niet voor witlof. Het bladgewas witlof kan rouw of gekookt gegeten worden door de bladgroente ‘krop’ van de penwortel af te breken. Er zijn veel variaties voor het bereiden en Teelen van witlof, ben je hier geïnteresseerd in lees dan vooral veder.

Witlof Teelen

Witlof heeft een bloei tijd van 2 jaar, in jaar 1 groeit de wortel dit gebeurt door in mei te zaaien. In de herfst worden deze wortels geoogst. hierna maken de wortels nieuw blad aan, beter bekent als witlof. Dit bloei proces word ook vaak “de trek” genoemd. Witlof was vroeger een wintergroente, dat betekent dat de trek plaats vond in dek grond. Dat houd in dat er een dikke laag aarde, van soms wel 20 cm, over de wortels heen werd gegooid. Op de dag van vandaag is witlof geen wintergroente meer, maar word deze het hele jaar door getrokken. Als de wortels in september worden geoogst, dan gaan deze gelijk weer door. Worden de wortels later geoogst dan september (oktober, november) dan worden de wortels gekoeld bewaard voor volgend jaar. Soms is de trek nog later dan normaal, dit gebeurd niet vaak maar als dit wel zo is dan worden de wortels in ijs bewaard en in een donkere ruimte geplaatst. Een witlof wortel heeft ongeveer 3 tot 4 weken de tijd nodig om uit te groeien naar een mooie witlof krop.

Bereiding van witlof

Witlof was vroeger een nog al bittere groente, heel erg populair is dit niet en zeker niet bij kinderen. De witlof van nu is daarom ook een stuk minder bitter en er zijn zelfs witlof rassen die helemaal geen bittere smaak meer hebben. Als de witlof word gekookt in een beetje melk in plaats van water word de bittere smaak zelfs nog meer terug gebracht. Een andere manier om witlof te gebruiken in een gerecht is rouw, deze word dan toegevoegd aan een salade met stukjes fruit zoals appel of andere rauwkost groentes. Deze salades zijn in de zomer vaak populair door dat de witlof rouw erg fris is. Er zijn ook nog manieren om de witlof te verwerken in een soep maar de meest bekende en ook meest gegeten is toch echt de witlof uit de oven, hierbij word de witlof in de oven bereid terwijl deze is gewikkeld in een jasje van ham en kaas.

Verschillende namen voor witlof

In Nederland noemen we het witlof. maar in België is dit al heel raar, ze zeggen in België namelijk witloof. De Fransen hebben ook weer een andere naam voor deze bladgroente, ze noemen het “endives” wat in Frankrijk ook “andijvie”betekend. Om hier onderscheid in te maken word het ook wel “chicorées witloof” genoemd. De Franstalige in België zeggen vaak “chicon” het aparte hiervan is dat dit word in Frankrijk bijna onbekend is, alleen in het noord-oosten van dit land word het af en toe gebruikt om witlof te verwoorden.

Vergelijkbare artikelen

De Thaise keuken

6 jaar geleden 0

Bananen smoothies

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.