Speculaas

De speculaas is een ouderwets lekkernijtje. Tegenwoordig wordt de speculaas nu vaak gegeten vaak door wat oudere mensen omdat de speculaas een ouderwets lekkernijtje is. De speculaas is eigenlijk een soort van oude koek die erg sterk gekruid is en een sterke geur achterlaat. De speculaas is vaak erg droog, plat en hard. Speculaas koekjes worden vaak in verschillende soorten leuke vormen gemaakt om zo het nog prettiger te maken om de speculaas koekjes te eten. De speculaas is ontstaan in de vroegere tijd in België. Het was normaal om speculaas te eten tijdens een bruiloft of tijdens het bezoeken van de kermis. Tegenwoordig eet bijna iedereen speculaas gewoon wanneer hij of zij daar zin in heeft. Speculaas heeft tegenwoordig dus geen speciale tijd meer wanneer deze wordt genuttigd. Wat natuurlijk wel jammer is, maar speculaas schijnt zo lekker te zijn dat niemand wilt wachten met het bewaren van de speculaas en deze lekker eet wanneer het uitkomt. De meeste mensen eten lekkere speculaas tijdens een kopje koffie of met een mop thee. Zo kan je lekker het zoetige smaakje van de speculaas met een heerlijke slok thee. Speculaas wordt tegenwoordig en vroeger ook al vooral gemaakt in Nederland en in België. Speculaas is dus echt een westers europees lekkernijtje. Andere landen kennen de speculaas helemaal niet. Speculaas wordt ook bijna alleen gegeten in België en Nederland. Wat wel opvallend is, is dat Duitsland steeds meet speculaas importeert en dus gebruikt.

Achter de speculaas zit nog een hele etymologisch verhaal. Zo beweren geleerde dat speculaas is afgeleid van het Nederlandse woord speculatie. Het echte verhaal achter de speculaas is vrij onduidelijke maar daarom wel erg interessant. Vele beweren dat in de tijd van de Latijnen een grote rol speelde. Een speculator was een persoon die alles zag. Hij zou veel speculaas eten en vandaar werd dan de naam afgeleid. Verder denkt met speculaas is afgeleid uit de vroegere taal. Speculum betekent in het Latijns spiegel. Omdat met speculaas vaak poppen werden gemaakt dacht men dat het woord speculaas hiervandaan is afgeleid. Namelijk op de koekenplaat lagen er dus poppetjes wat dus het spiegelbeeld zou moeten zijn vandaar dat de naam spiegel werd gebruikt voor het koekje. In de Nederlandse cultuur werd speculaas alleen gegeten door fijnproevers die graag met een lekkernijtje iets gingen bedenken over overdachten. Het woord speculatie is daar eigenlijk het begrip voor. ook een andere verklaring voor de benaming zou kunnen zijn
dat er speciale specerijen zijn gebruikt die dus met speculaas te maken zouden kunnen hebben.

De kenmerken van speculaas zijn vrij makkelijk en eenvoudig te herkennen. Het duidelijkste en belangrijkste kenmerk is dan denk ik ook dat speculaas weinig hoeft te rijst en dus lang houdbaar is. Speculaas bevat alleen bakpoeder voor het rijst. Vroeger was het een traditie om speculaas naar een meisje te brengen waar je gevoelens voor hebt. Vaak versierde je jongen dan de speculaaspop met glazuur en chocolade om zo de vrouw nog meer onder de indruk de brengen.

Vergelijkbare artikelen

Zalm bakken

5 jaar geleden 0

Glazuur maken

6 jaar geleden 0

Griekse Salade

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.