Eierdooier recept

Heb je een recept waarbij je alleen eiwit gebruikt? Hoe zit het dan met de overgebleven eierdooiers, weggooien is zo zonde. Daarom vertel ik jullie een 2 recepten waarvan de belangrijkste benodigdheid een eierdooier is.

Recept 1 Banketbakkersroom

Banketbakkersroom gebruik je als vulling voor patisserie, dit een makkelijk recept om zelf banketbakkersroom te maken.

Ingrediënten:

  • 0.25 liter melk
  • 1 theelepel aroma (vanille)
  • 3 eierdooiers
  • 50 gr. Suiker
  • 25 gr. Maïzena
  • Pan
  • Pollepel (eventueel)

Bereiding:

Breng eerst de melk met vanillearoma erin aan de kook. Klop daarna de eidooiers los in een kom. Voeg de 50 gram suiker er bij toe en klop het totdat er een licht gele kleur ontstaat. Voeg de maïzena toe en klop het goed door. Het is de bedoeling dat er geen klontjes in zitten. Wanneer de melk begint te koken zet dan het vuur uit. Wacht ongeveer een halve minuut voordat je een deel van de melk bij het eimengsel toevoegt. Zorg ervoor dat je stevig roert terwijl je de warme melk bij het eimengsel giet. Doe nu de eimengsel terug in de pan met melk en zet de pan op een gematigd vuurtje. Zorg ervoor dat je goed over de bodem blijft roeren met een pollepel of lepel totdat de banketbakkersroom een goede dikte heeft. Dit duurt ongeveer anderhalve minuut tot 2 minuten.

Recept 2 Marokkaanse walnotenkoekjes

Marokkaanse walnotenkoekjes zitten vol met noten en andere aroma’s. Deze zoetigheid maak je maar met 8 ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 120 gram filodeeg
  • 80 gram fijngemalen walnoten
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eierdooier
  • Kommetje met lauwwarm water
  • Eetlepel bloem
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding:
Voor de vulling meng je de fijngemalen walnoten, rozijnen, honing, sesamzaad, kaneel en de eierdooier. Bestrijk een vel filodeeg met boter. Vouw het dubbel in de lengte en snij daarna de vellen filodeeg in de lengte doormidden, het is de bedoeling dat je smalle stroken hebt. Snij elke strook in de breedte doormidden, door dit te doen heb je van elk vel 4 delen.

Leg nu op elk deel een beetje vulling en maak er een rolletje van. Rol het filodeeg strak om het rolletje heen en plak het uiteinde met wat lauwwarm water dat gemixt is met een eetlepel bloem, dit zal werken als een soort van lijm.

Leg de koekjes op de bakplaat en schuif het in de oven en laat de koekjes voor ongeveer een kwartier bakken. Wanneer de koekjes mooi bruin zijn is het tijd om ze eruit te halen.

Weetjes

Overgebleven eierdooiers kun je ongeveer 3 dagen lang goed in de koeling bewaren. Zet ze onder een dun laagje water of eventueel olie, door dit te doen zorg je ervoor dat het eigeel niet snel uitdroogt.
Eiderdooiers kun je invriezen. Meng de eierdooiers met zou of suiker om het vriespunt van het eigeel lager te krijgen. Door dit te doen krijg je geen schade aan de structuur van de eierdooier.

Vergelijkbare artikelen

Grana padano

5 jaar geleden 0

Courgette recept

8 maanden geleden

Only registered users can comment.