Wat is een leeuw?

Iedereen heft vast wel eens van dit roofdier gehoord. Het is een dier dat veel dingen kan. We kennen de leeuw vooral vanwege zijn kracht en agressieve gedrag, Dit is precies de reden waarom hij de koning van de dieren word genoemd. De leeuw is dus een groot dier dat zich beweegt op 4 poten. De mannen kunnen wel 190 kg wegen en de vrouwtjes 130 kg. de leeuw staat verder ook bekend door zijn mooie manen om zijn kop. de vrouwtjes hebben geen manen. Ook hebben ze een staart die ongeveer 60 tot 90 cm langs is. De leeuw heeft ook een vlijmscherp gebit. Zijn gebit bestaat uit 26 tanden, waarbij 6 snijtanden, 2 hoektanden, 2 voor kiezen en 4 kiezen. Onderin zijn het 6 snijtanden, 2 hoektanden, 2 voor kiezen en 2 kiezen.

Jacht en voedsel

Meestal is het zo dat de vrouwtjes gaan jagen. Dit doen ze al vroeg in de ochtend, omdat het dan het koudst is. De leeuwinnen jagen dan in grote groepen. Ze hebben dan ook een tactiek waarmee ze dat doen, Zo zijn er een paar leeuwinnen die de aandacht trekken zodat de andere hun prooi kunnen verassen. Hun prooi verscheuren ze dan met hun tanden en klauwen. De mannetjes jagen alleen wanneer ze toevallig en prooi op hun pad tegenkomen. De leeuwinnen doen het jagen niet altijd zelf. Soms laten ze anderen dat voor ze doen. Zo jagen ze hyena’s met hun grote groep weg van hun prooi door hard te brullen. De leeuwen jagen vooral op gazelle en wrattenzwijn om de hele groep van eten te voorzien. Soms nemen ze ook wel genoeg met een vogel of een rat.

Hoe praten leeuwen?

Leeuwen kunnen bepaalde dingen duidelijk maken aan elkaar. Dit kan door bijvoorbeeld hun stem te verhogen of juist dalen, ook kunnen ze hard en zacht snorren. zo kunnen de leeuwen uiting geven aan opwinding, vrees en gevaar. Ook de oren van de dier kunnen bepaalde dingen overmaken bij de andere, zo liggen hun oren plat als ze rustig zijn bijvoorbeeld. De leeuwinnen proberen ook met hun welpjes te praten, dit doen ze wel zo zacht mogelijk zodat niemand hun hoort. De leeuwinnen gaan dan heel zacht spinnen.

De groep

Het territorium voor de leeuw is erg belangrijk. Het bestaat uit een drinkplaats, jachtgebied, een hol waar de welpen verzorgd kunnen worden en een uitkijkpost. De leeuw zit het liefst bij licht bebost gras, ze houden dus niet van een dicht bos omdat dat het jagen alleen moeilijker zal maken.

De groep bestaat uit 12 leeuwinnen, hun welpen en maximaal 6 leeuwen. De groep kan oplopen tot maximaal 30 leeuwen.

Vergelijkbare artikelen

Zwaartekracht

7 jaar geleden 0

Bacteriën

7 jaar geleden 0

Sterrenbeelden

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.