Engels voetbal

De Premier League

In Engeland is de grootste voetbalcompetitie die Premier League. De Premier League is ook nog eens één van de grootste voetbalcompetities van de wereld. Aan deze competitie doen 20 clubs mee die van augustus tot mei allemaal 38 wedstrijden spelen. Er zijn ook clubs die meedoen aan deze Engels competitie die niet uit Engeland komen, maar uit Wales. Voor een club uit Wales mee mag doen moeten ze deelnemen aan de voetbalpiramide. Ook in de Premier League is het mogelijk om te degraderen, maar teams kunnen in deze competitie niet meer promoveren. Als je als beste eindigt ben je dus kampioen, als je bij de laatste 3 eindigt dan degradeer je naar de ‘’Championship’’.

Geschiedenis Premier League

In Europa doen de Engelse topclubs het goed. Dit was eind jaren 80 wel anders, in deze periode ging het een stuk minder goed met het voetbal in Engeland. De hooligans waren onrust aan het stoken rond de voetbalvelden, de stadiums werden oud en de Engelse clubs werden ook nog een geschorst voor 5 jaar van deelname aan alle Europese competities.

Oprichting Premier League

In het voetbalseizoen 1990/1991 was er idee om een nieuwe divisie te starten waar nog meer geld naar toe moest gaan. 17 juli 1991 werd er door de clubs van de toenmalige hoogste divisie een overeenkomst getekend waarmee ze de eerste stap richting een nieuwe divisie gezet werd, de FA Premier League. Deze divisie zou dan commercieel ook onafhankelijk worden van de FA. Het allereerste Premier League seizoen begon in 1992, er waren toen 22 clubs die meededen. De eerste wedstrijd waarin gescoord werd was tussen Sheffield United tegen Manchester United, Brian Deane scoorde namens Sheffield United het eerste doelpunt in de Premier League. Dit waren de eerste 22 clubs die meededen: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City, Crystal palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur en Wimbledon.

Dominantie “Grote vier”

In de periode van 2000 en 2010 waren Manchester United, Liverpool, Chelsea en Arsenal de ‘’Grote vier’’. In de jaren van 2002 tot en met 2009 was dit al helemaal het geval omdat deze jaren de top 4 elke keer bezet waren door deze clubs. In 2008 uitte Kevin Keegan zijn zorgen over de Premier League, hij zei dat het wel één van de saaiste competities in de wereld kon worden. Uiteindelijk in 2009 wist Tottenham Hotspur en Manchester City om de top 4 binnen te komen. Tottenham kwam uiteindelijk 4e te staan en werd daarmee de eerste club die in de top eindigde nadat Everton dat nog wist te doen voor het laatst in 2005. Er bleef toch nog kritiek komen op de Premier League omdat de top alsnog het zelfde bleef. De andere clubs werden sterker doormiddel van financiële middelen. Sinds het seizoen 1994/1995 wist geen andere club kampioen te worden. In het seizoen van 2011/2012 wist Manchester City kampioen te worden, dit was ook het seizoen dat Chelsea en Liverpool beide niet top 4 eindigde.

Vergelijkbare artikelen

Ronaldo

6 jaar geleden 0

Fitness schema

6 jaar geleden 0

Salsa dansen

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.