Voetbal

Voetbal is een sport wat wereldwijd wordt gespeeld. De sport bestaat uit 2 teams met aan elke kant 11 spelers. De bedoeling is om te scoren met een bal in het doel. De bal mag alleen met de voet worden geschoten. Op het doel staat een keeper. Deze persoon mag de bal binnen een bepaald gebied met de handen pakken. De sport wordt gespeeld op een groot grasveld. Een veld is 100 meter lang en 50 meter breed. De wedstrijd bestaat uit 2 helften. Elke helft duurt 45 minuten. Daarna een kwartier pauze en dan nog eens 45 minuten. Na de pauze wisselen de teams van kant. Het team dat na 90 minuten de meeste doelpunten heeft gescoord is de winnaar van de wedstrijd.

Professioneel voetbal

Voetbal wordt over de hele wereld gespeeld. Veel kinderen en volwassen mensen beoefenen deze sport. Dit gebeurt op een laag en amateur niveau. Als je een goede voetballer bent dan kun je gescout worden door een grote bekende voetbal club. Je wisselt van club en je kan geld gaan verdienen door wedstrijden te spelen. Als je goed je best doet, dan val je op bij nog grotere voetbal clubs. Dit kan zowel in je eigen land als in het buitenland. Een club betaalt een hoop geld (vaak in miljoenen euro’s) aan de club waar de speler speelt. Zo worden er elk jaar duizenden voetballer overgekocht door andere clubs. Hoe hoger je speelt, hoe meer je gaat verdienen. Doordat voetbal over de hele wereld word gespeelt en je miljoenen euro’s in een jaar kan verdienen word je heel beroemd. Je krijgt de beste voetbalschoenen van sponsors.

Competities

In elk land wordt er voetbal gespeeld. Er zijn hierdoor honderdduizenden voetbalclubs in Nederland. Maar er kunnen maar een paar clubs de beste zijn natuurlijk. Daardoor worden er competities gemaakt met de beste clubs van Nederland bij elkaar. In Nederland is dit de eredivisie. Een competitie met daarin 18 topclubs. Er worden in totaal 34 wedstrijden in een seizoen gespeeld zowel uit als thuis. Onder de eredivisie zit de Jupiler league. Dit is een iets lagere competitie. De gene die na 34 speelrondes als laatste eindigt. Wordt gedegradeerd naar de Jupiler league. De gene die kampioen word in de Jupiler league mag promoveren naar de eredivisie. Elke club uit de eredivisie en de Jupiler league heeft een eigen stadion. Een stadion is een thuishaven van en club met grote tribunes voor de supporters.

Toernooien

Voetbal is de meest populaire sport over de hele wereld. Vooral in Europa is de sport niet meer weg te denken. Daarom worden er toernooien gehouden door heel Europa. Er zijn 2 toernooien. Je hebt de Champions League en de Europa League. De Champions League zegt het eigenlijk al een beetje. Alle kampioenen van alle competities van Europa komen bij elkaar om te strijden voor de cup met de grote oren. Mocht je deze titel binnenhalen. Dan ben je de kampioen van Europa voor een heel jaar. Daarnaast heb je de Europa League. Dit toernooi is voor alle clubs van Europa die tussen plek 2 en 4 zijn geworden in de competitie. Als je dit toernooi wint dan win je niet alleen een prachtige trofee, maar ook een ticket voor de Champions League.

KNVB

Doordat er zoveel clubs in Nederland zijn is er natuurlijk een centrale bond nodig die alles in de gaten houd rondom de sport. De koninklijke Nederlandse Voetbal Bond ook wel bekent als de KNVB coördineert ook alle amateur clubs in Nederland. Op amateur niveau worden ook competities gespeeld en de KNVB bepaalt hoe hoog de club en de teams word ingedeeld en zij stellen de competities samen. In Nederland heb je verschillende klassen waarin je kunt spelen. Je begint bij de klasse: je hebt 5e, 4e, 3e, 2e en 1e klasse. Na die klasse komen hogere competities zoals de hoofdklasse en daarna de derde divisie. Na de derde divisie krijg je de tweede en eerste divisie. Dan krijg je de topklasse en de belofte competitie. Dan krijg je de Jupiler league en de eredivisie.

Nationale kampioenschappen

Elk land heeft zijn eigen nationale team. Daarin spelen alleen maar spelers van die nationaliteit. Het is niet toegestaan om een speler van een ander land in je team te nemen. Het is wel toegestaan om een bondscoach aan te stellen uit het buitenland. Om de 4 jaar is eer wereldkampioenschap. De FIFA bepaalt waar dit toernooi word gehouden. De FIFA is de hoofd voetbal bond wat alles bepaalt over de hele wereld. Er doen een hoop landen aan dit toernooi mee en bestaat uit poulefases en knock-out fases. Om de 4 jaar worden er ook Europese kampioenschappen gehouden. Deze bestaat wederom uit poule- en knock-out fases. De winnaar schrijft geschiedenis en mag zich voor 2 jaar lang de beste van de wereld of Europa noemen.

Vergelijkbare artikelen

Pokeren

6 jaar geleden 0

Atletico Madrid

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.