Atletico Madrid

Atletico Madrid is een voetbalclub die in 1903 is opgericht in Madrid. Atletico komt uit in de Primera division dat is de hoogste divisie van Spanje. Het heeft ook een tweede team Atletico Madrid B. Die komen uit in de segunda division B. Atletico madrid kwam in 2016/2017 nog in Vicente Calderón uit maar is sinds het seizoen 2017/2018 verhuist naar het estadio metropolitano. Dat plek bied aan 49.612 toeschouwers. De grootste rivaal van Atletico Madrid is Real Madrid. Atletico is meer van het volk en real Madrid is meer een wereldclub. De bijnaam van Atletico Madrid is los colchoneros wat komt van vroeger. Toen werden er rood witte matrassen veel verkocht in Spanje en omdat de kleuren van het tenue en van Atletico Madrid rood/wit zijn gestreept heeft Atletico Madrid zijn bijnaam daar aan te danken.

Beginjaren van Atletico Madrid

Atletico madrid is in 1903 opgericht door drie Baskische studenten als dochterclub van de andere Baskische club Atletic Bilbao. Atletico Madrid is pas in 1920 onafhankelijk geworden. En huurde voor het eerst een stadion in 1923 dat was toen het estadio metropolitano dat in het westen van de stad lag. Het aller eerste tenue van Atletico madrid was een shirt dat de ene kant wit was en de andere kant blauw. Het was precies hetzelfde shirt als de andere Baskische club Atlethic bilbao. Na 1911 is Atletico Madrid overgestapt naar het rood/wit en blauwe broekjes. Ze kochten vroeger de shirtjes van Blackburn rovers maar op een gegeven moment werden die niet meer verkocht en is Atletico overgestapt naar de shirtjes van Sunderland.

Atletico in de jaren onder Vicente Calderón

In de jaren 60 en 70 werd Atletico Madrid bestuurd door de voorzitter Vicente Calderón. Dat was de succesvolste periode van de Madrileen. Alles begon met de Spaanse beker twee jaar achter elkaar in het jaar 1960 en 1961. Daarmee mocht je automatisch deelnemen aan de europacup 2. Die in het volgende jaar in de finale werd gewonnen door Atletico Madrid van Fiorentina. In de periode van Vicente Calderón zijn er ook vier landstitels gewonnen en de finale gehaald van de Europa cup I wat nu de Champions league is. Helaas werd die verloren tegen Bayern München. Maar Atletico Madrid mocht wel naar het WK voor clubs dit omdat Bayern niet zo ver wilde reizen. Door dit is Atletico Madrid de enige club die ooit deze beker heeft gewonnen zonder de Europa cup I of Europa cup II te winnen.

Bekers van Atletico Madrid

Een keer een wereldbeker dat is het WK voor clubs, drie keer in de finale van de Champions league helaas geen een keer gewonnen, Uefa supercup twee bekers, Europa cup II nu ook wel bekend als de Europa league 2 keer gewonnen, met tien landstitels is het na Real Madrid en Barcelona de grootste club, negen keer de copa del Ray, twee keer de supercopa, twee keer de copa campuenes en nog de segunda B kampioenschap.

Vergelijkbare artikelen

Engels voetbal

7 jaar geleden 0

Voetbal

7 jaar geleden 0

Galatasaray

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.