Fitness tracker

Een fitness-tracker, ook wel activity tracker genoemd, is een apparaat voor het checken en volgen van fitness gerelateerde statistieken, zoals lopen of rennen, calorieverbruik en in sommige gevallen hartslag en slaapkwaliteit. Het is een soort draagbare computer. De term wordt nu voornamelijk gebruikt als smartwatches die in veel gevallen draadloos worden gesynchroniseerd naar een smartphone en computer voor het bijhouden van data op lange termijn. Er zijn ook mobiele apps.

Geschiedenis

De term ‘’activity trackers’’ verwijst nu vooral naar draagbare apparaten die een persoons fitnessactiviteit checken en volgen. Het concept is ontstaan uit geschreven logboeken die hebben geleid tot spreadsheets met computerlogboeken waarin handmatig data werden ingevoerd, zoals die door de President’s Council on Physical Fitness and Sports in de Verenigde Staten zijn verstrekt als onderdeel van The President’s Challenge. Dankzij verbeteringen in de technologie aan het eind van de 20e en het begin van de 21ste eeuw kan het checken en volgen van fitnessactiviteiten worden geautomatiseerd en worden volledig gemaakt in gemakkelijker apparaten. Vroeger waren activity trackers zo groot als fietsen die aangesloten waren aan computers die volgde de snelheid, de duur, de afstand enzovoort. In begin jaren negentig waren deze beschikbaar. Wearable hartslagmeters voor sporters waren beschikbaar in 1981. Wearable fitness-tracking-apparaten, waaronder draadloze hartslagmonitoring die waren te vinden in sportscholen en waren al in de jaren 2000 beschikbaar in winkels.

Presentatie

Activity trackers zijn zowel met als zonder display beschikbaar.
Bepaalde bewegingen van de gebruiker, zoals werken in het huishouden, fietsen, zwemmen, dansen of roeien, kunnen de resultaten van de activity trackers verhinderen. In een test van Stiftung Warentest heeft geen enkel product de afstand van een fietstocht precies bepaald. Bovendien waren de waarden voor de menselijke energie verkeerd. Met de hartslag zijn er grote afwijkingen geconstateerd bij polstrackers en het wordt daarom aangeraden om een geschikte borstriem te gebruiken.
Het verbinden van activiteiten-trackers met social media kan leiden tot schending van de privacy, zoals onvrijwillige publicatie van seksuele activiteiten. De apps van sommige activity trackers verzenden niet alleen persoonlijke data, maar ook persoonlijke adressen naar servers op het internet zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte zijn.
Zelfs als het geanonimiseerd wordt, kan de aanwezigheid van geolocatiedata een nationale veiligheidsrisico vormen. Uit de resultaten van een onderzoek onder semiprofessionele marathondeelnemers blijkt echter dat deze gebruikers open staan voor het delen van de bijgehouden activiteitsdata op vrijwillige basis met vrienden, familieleden of een arts.

Medisch gebruik

Bij mensen met overgewicht of obesitas zijn er aanduidingen dat het gebruik van dit soort apparaten resulteert in minder gewichtsverlies dan in meer na 18 maanden het te gebruiken. Er is echter opgemerkt dat de activity tracker die in dit onderzoek is gebruikt een tracker is die op de bovenarm wordt gedragen. Wat erg ongemakkelijk zit volgens vele mensen.
Wearable sensoren zijn op grote schaal gebruikt in medische wetenschappen, sport en veiligheid. Wearable sensoren kunnen abnormale en onvoorziene situaties vinden en fysiologische parameters en symptomen volgen via een sensor. Deze technologie heeft de gezondheidszorg getransformeerd door patiënten zonder ziekenhuisopname continu te kunnen volgen.

Vergelijkbare artikelen