De Molukken

De Molukken is een groep eilanden in Indonesië. Op de Molukken vallen er veel koraalriffen en mooie stranden te vinden. De Banda-archipel is daar een van de vele voorbeelden van. De meeste eilanden zijn bergachtig. Op een aantal eilanden zoals Seram en Ambon kun je nog genieten van het natuur.

De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië. De naam “Molukken” wordt afgeleid uit Jazirat al-Muluk, wat ‘Eiland der Koningen’ betekent, een benaming die Arabische handelaren aan deze groep eilanden hebben gegeven.

Geschiedenis

Vroeger waren de Molukken de plek om te handelen. Er zijn veel Chinese en Indiase munten gevonden die uit de oudheid komen.

In de 16e eeuw waren de eerste Europeanen in de Molukken. Ze kwamen er alleen voor de specerijen. De Portugees Francisco Serrão bereikte in 1512 als eerste Europeaan de Banda-eilanden en Ternate. De Portugezen hadden in 1511 al het Sultanaat Malakka veroverd en daarmee de handelsroute tussen de moslims en China afgesneden. De moslims die de baas waren over Ternate waren bang voor de christelijke invloeden en wouden daarom de Portugezen verjagen. Toen het lukte, vluchtten de Portugezen naar Ambon. Dit werd het centrum van de Portugezen in de regio.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie veroverde als vertegenwoordiger van de Nederlandse Staat belangrijke handelsgebieden in Azië. De Molukken waren erg belangrijk voor de VOC vanwege onder andere de handel in kruidnagel en nootmuskaat

De Tweede Wereldoorlog

Na de overname van de Japanners in de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland de heerschappij weer herstellen in Nederlands-Indië. De inheemse bevolking wouden het niet, en kwamen in opstand onder leiding van Soekarno. De Nederlandse Regering gaf het KNIL opdracht daar tegen te strijden. Molukse militairen waren een soort elitekorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het meest gevreesd. De Indonesische overheid beschouwde hen als handlangers van de voormalige Nederlandse kolonisator, maar desondanks gold ook voor hen het aanbod om in het Indonesisch leger te komen en strijden tegen Nederland. Sommige deden dit, andere waren bang dat ze werden afgemaakt door verraad.

Nederland streefde naar een federaal Indonesië, waarin de Molukken onafhankelijk zouden worden. Nadat de regering van Nederland internationaal geen steun kreeg bij haar pogingen de kolonie te behouden, was de rol van Nederland uitgespeeld. Hoewel bij de soevereiniteitsoverdracht bedongen werd dat er een federale structuur zou komen, verklaarde Indonesië al snel de invoering van een eenheidsstaat. Toen op 25 april 1950 de ‘Republik Maluku Selatan’ (RMS) werd uitgeroepen, deed Nederland dit af als een opstand van rebellen. Ineens zaten Molukse militairen, als voormalige strijders in het Nederlandse leger tegen de Indonesische Republiek op Java, in een vervelende positie. Ze waren daar niet geliefd. ‘Als tijdelijke’ oplossing werden de 4000 KNIL’ers met hun gezinnen naar Nederland gehaald. Hier kregen ze te horen dat ze ontslagen werden van hun militaire dienst.

Geloof

De provincies worden hoofdzakelijk bewoond door de Molukkers, al zijn er de laatste jaren vanwege de overbevolking in Indonesië ook personen van alle andere Indonesische eilanden op de Molukken komen wonen, met name uit Java. In de laatste paar jaren zijn er ook veel Chinezen en dan vooral op Ambon.

Dit heeft in sommige gevallen tot de nodige spanningen geleid, vooral op religieus terrein. Bijna de helft van de Molukkers zijn christelijk, de rest van de bevolking is moslim.

Vergelijkbare artikelen

Sinterklaas

6 jaar geleden 0

Azië

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.