Spaanse cultuur

Ben je van plan om in Spanje te gaan werken, studeren of wonen dan is het verstandig om alvast een beetje de cultuur van het land te kennen. De Spaanse cultuur is niet in een paar worden en zinnen te omschrijven. In Spanje hebben ze niet overal dezelfde gewoontes.

Siësta

In veel steden en dorpen in Spanje gaan de winkels vaak rond 2 uur s’ middags sluiten en gaan daarna rond 5 of 6 uur weer open. Tussen 2 en 5 gaan de mensen warm eten en de meeste mensen gaan dan ook nog eens een middagdutje doen, wat in het Spaans een ‘siësta’ wordt genoemd. In de grote steden van Spanje gaan de grote winkels meestal niet dicht maar kiezen ervoor om open te blijven in de middag. De kleine winkeltjes in de grote steden kiezen er dan weer voor om toch dicht te gaan in de middag.

Gastvrijheid

van de Spanjaarden De Spaanse bevolking is over het algemeen erg gastvrij. Het zou zo kunnen dat je op de bus staat te wachten en je in gesprek raakt met een Spanjaard. Het kan zo zijn dat de Spanjaard je gemakkelijk of snel zal uitnodigen om een keer te komen eten of wat te gaan drinken. Telefoonnummers uitwisselen gebeurd ook wel eens maar komt niet zo heel vaak voor.

Feestdagen en evenementen in Spanje

Gedurende het jaar zijn er veel feestdagen en evenementen te vinden in Spanje. Zo zijn er veel provinciale, regionale en nationale feestdagen. Ook zijn er in verschillende steden en dropen traditionele feesten te vinden zoals het ‘Tomatina’ in Buñol, het Festival de Jerez in Jerez en er is Carnaval in Cádiz. Zo heeft elk feest wel zijn eigen tradities.

Begroeten op het Spaans

Elkaar begroeten in Spanje is wel wat anders dan hoe wij dat in Nederland doen. De manier van begroeten zal je dan ook wel opvallen als je voet zet op Spaanse bodem. Wanneer Spaanse mannen elkaar tegen komen op straat schudden ze net als onze cultuur elkaar de hand. In Spanje is het echter wel zo dat als mannen en vrouwen elkaar voor de eerste keer ontmoeten elkaar 2 zoenen geven. Als je een nieuwe collega krijgt of ergens gaar werken in Spanje is het ook gebruikelijk om de collega’s kussend welkom te heten op de nieuwe baan.

Spaanse kunst

Spanje kent een aantal beroemde kunstenaars, denk hierbij aan Picasso, Dali, Miro, Goya, Velazquez en Gaudi. Als je de kunstwerken van deze kunstenaars wilt zien kun je dat in verschillende plaatsen in Spanje doen. Zo kun je in Madrid de kunstwerken van Picasso zien in het Reina Sofia en in Barcelona kun je de kunstwerken van Gaudi bekijken.

De Spaanse keuken

Spanje heeft een erg diverse keuken. In elke plaats van Spanje kun je dan ook andere specialiteiten vinden. Elke stad staat weer bekend om iets anders, zo staat de stad Valencia bekend om de goede paella, en zo staat Jerez bekend om de sherry, Castilla-La Mancha staat bekend om de qeuso manchego, Teruel om de heerlijke ham en galicië om de Pulpo a la Gallega. Zo zijn er nog heel veel steden met hun eigen specialiteiten die het zeker waard zijn om eens uit te proberen.

Vergelijkbare artikelen

Journalistiek

7 jaar geleden 0

Theater

5 jaar geleden 0

Zuid Korea

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.