Vakantie zwarte zee

De Zwarte Zee krijgt vaak een slechte pers, en vooral de Bulgaarse en Roemeense kusten worden vandaag gezien als goedkope pakket-vakantiebestemmingen die bekend staan om hun slechte dienstverlening en onbenullige offertes.
Maar er is een andere kant naar de regio, en reizigers die bereid zijn om zelfstandig uit te steken, kunnen zich aangenaam verrast.

De Zwarte Zeekust trekt reizigers voor millennia. Legenda heeft het dat Jason en de Argonauten op deze weg naar Colchis zijn gegaan, en later aankomsten, zoals Griekse handelaren, Turkse kolonisten en Russische ketters, lieten hun merk achter. Zowel het eten als de architectuur weerspiegelen deze uiteenlopende invloeden en helpen om dit werelddeel een verrassende kosmopolitische atmosfeer te geven – aangezien er een constante stroom van cruise bezoekers al jaren ontdek is.

Natuurlijk zijn er genoeg ogen. Geef de jaren zeventig de communistische tijdvakken een mevrouw, en plaats ergens op zoek naar de Byzantijnse kapellen van Nessebar en de pelikaan kolonies van de Donau Delta. U kunt zelfs verlaten streken van ongerepte kust langs de weg ontdekken. Hier zijn mijn suggesties voor enkele van de beste Black Sea ontdekkingen.

Varna

Varna is een werkende stad. Het is de belangrijkste haven van Bulgarije en kan op het eerste gezicht spannend en chaotisch lijken. Maar laat het je niet uitsteken, omdat de stad een ideale uitvalsbasis biedt om langs de kust te gaan en is het zelf de moeite waard om voor een dag of twee te verkennen voordat je verder reist. Het centrum heeft een relatief mediterraan gevoel, met boomgaarden boulevards die plaats geven aan een warren van straten die een aantal fatsoenlijke cafés en restaurants bevat. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de Sea Garden aan de oever en de majestueuze kathedraal van de Dormitie van Maria. Het is de moeite waard om te profiteren van de gratis wandeltochten die door het toeristische informatiebureau worden georganiseerd (zie Essentials hieronder).

Nessebar

Op een klein schiereiland gelegen 60 km ten zuiden van Varna ligt dit een van de echte edelstenen van de Zwarte Zee. Geplaveide rijstroken met Bulgaarse herstellende huizen kruisen de stad over, en leiden naar pleinen die middeleeuwse orthodoxe kerken bevatten. Nessebar slaagt erin om in meer dan 40 van hen te drukken. Dit is een stad met een lange geschiedenis die al goed was opgericht tegen de tijd dat de Grieken in de zesde eeuw voor Christus kwamen. Het uitstekende museum bevat displays op het oude verleden, evenals een verzameling Byzantijnse pictogrammen. De Grieken bleven de stad tot in de vroege 20ste eeuw, en hun erfenis is nog steeds duidelijk te zien, vooral in de huizen van sommige rijkere vissers met hun grote houten balkons. Veel van deze zijn omgezet in visrestaurants, met prachtig uitzicht op de Zwarte Zee.

Balchik

Op het noorden van Varna komt u in Dobruja, een gebied met zachte rollende heuvels die de Bulgaarse en Roemeense grenzen oversteken. Het landschap is hier prachtig met velden zonnebloemen die zich uitstrekken in de verte, terwijl de ijzertijd begraafplaatsen op de horizon zijn ge silhouettes. De kust wordt veel wilder, vooral rond het natuurreservaat in Kaap Kaliakra, en biedt de perfecte achtergrond voor het kleine resort Balchik. Deze stad zou in duisterheid zijn gegaan als het niet was voor de verbinding met Queen Marie van Roemenië. Marie was een kleindochter van koningin Victoria en hoewel haar huwelijk met prins Ferdinand van Roemenië haar Britse familie veel onrust maakte, groeide ze om haar aangenomen land en zijn boeren-tradities. Ze voelde zich nooit helemaal comfortabel in het Roemeense hof, en in de Twintiger was er een zomervakantie, het Rustige Nest Paleis, gebouwd in Balchik, met architectonische stijlen van over de hele regio. Het resultaat is een zeer originele mix van Ottomaanse, Byzantijnse en rustieke Roemeense bouwtechnieken die een onaangetaste Oosterse fantasie zijn. Net zo indrukwekkend als het paleis zijn de uitgebreide tuinen, waaronder een traditionele Arabische tuin, watermolens en een uitgebreide collectie cactussen.

Vergelijkbare artikelen

Hawaii

3 jaar geleden

Engeland

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.