Mexico

Algemene informatie

Mexico, het land van Zuid-Noord-Amerika en het derde grootste land in Latijns-Amerika, na Brazilië en Argentinië. Hoewel er weinig waarheid is in het lang bestaande stereotype beeld van Mexico als een langzaam land van zelfvoorzienende boeren, wordt de Mexicaanse samenleving gekenmerkt door extremen van rijkdom en armoede, met een beperkte middenklasse ingeklemd tussen een elitegroep van landeigenaren en investeerders op de enerzijds en massa’s armen op het platteland en in de stad aan de andere kant. Maar ondanks de uitdagingen waarvoor het land zich gesteld ziet als een ontwikkelingsland, is Mexico een van de belangrijkste economische en politieke krachten in Latijns-Amerika. Het heeft een dynamische industriële basis, enorme minerale rijkdommen, een brede dienstverlenende sector en ’s werelds grootste populatie van Spaanssprekers – ongeveer twee en een half keer die van Spanje of Colombia. Zoals de officiële naam al doet vermoeden, omvat de Estados Unidos Mexicanos (Verenigde Mexicaanse Staten) 31 sociaal en fysiek diverse staten en het Federale District.

Inwoners

Meer dan de helft van de Mexicanen woont in het midden van het land, terwijl uitgestrekte gebieden in het droge noorden en het tropische zuiden schaars zijn. Migranten uit verarmde plattelandsgebieden zijn in de steden van Mexico gestroomd en bijna vier vijfde van de Mexicanen woont nu in stedelijke gebieden. Mexico City, de hoofdstad, is een van de meest bevolkte steden en grootstedelijke gebieden ter wereld. Mexico heeft een aantal economische hausses doorgemaakt, die hebben geleid tot perioden van indrukwekkende sociale verworvenheden, gevolgd door bustes, met aanzienlijke dalingen in de levensstandaard voor de midden- en lagere klassen. Het land blijft economisch kwetsbaar ondanks het smeden van sterkere banden met de Verenigde Staten en Canada via de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA).

Cultuur

De stedelijke groeipijnen in Mexico staan in schril contrast met de traditionele levensstijl die heerst in meer geïsoleerde plattelandsgebieden. In staten zoals Oaxaca of Chiapas, blijven kleine communale dorpen waar de inheemse boeren leven veel zoals hun voorouders deden. De culturele overblijfselen van grote pre-Columbiaanse beschavingen, zoals Teotihuacán of de Maya-piramiden in Chichén Itzá en Tulum, vormen een contrast met koloniale steden zoals Taxco of Querétaro. Deze steden verschijnen op hun beurt als historische overblijfselen in vergelijking met de moderne metropool Mexico-Stad. Maar zelfs de bruisende hoofdstad, die voortdurend is gebouwd en herbouwd op het puin van vroegere beschavingen, onthult Mexico’s brede scala aan sociale, economische en culturele worstelingen. Zoals de beroemde Mexicaanse dichter en intellectuele Octavio Paz opmerkte, Het is deze enorme culturele en economische diversiteit, verdeeld over een enorm complexe en gevarieerde fysieke omgeving, die Mexico zijn unieke karakter geeft.

Geografie

Mexico heeft een gemeenschappelijke grens in zijn noordelijke omvang met de Verenigde Staten, Mexico wordt begrensd in het westen en het zuiden door de Stille Oceaan, in het oosten door de Golf van Mexico en de Caribische Zee, en in het zuidoosten door Guatemala en Belize. Mexico beheert ook dergelijke eilanden en archipels als de Tres Marías in de Stille Oceaan en Cozumel en Mujeres voor de kust van het schiereiland Yucatán. Met inbegrip van deze eilandgebieden beslaat het ongeveer driehoekige land een gebied dat ongeveer drie keer zo groot is als Texas. Hoewel het meer dan 1.850 mijl (3.000 km) van noordwest naar zuidoost is, varieert de breedte van minder dan 135 mijl (217 km) op de landengte van Tehuantepec tot meer dan 1.200 mijl (1.900 km) in het noorden.

Vergelijkbare artikelen

Sagrada familia

6 jaar geleden 0

De toren van Pisa

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.