Varens

Varens komen van de vaatplanten.

De varens halen water uit de grond door middel van hun wortels. Ook zijn er enkele varens die met hun stengels de grond in gaan, hierdoor lijken ze zelfs een beetje boomachtig.De bladeren kwamen uit de wortelstokjes. Deze bladeren zijn niet meer te vergelijken met de bladeren van de zaadplanten. Er zijn bijna geen onderscheiden te maken tussen de fertiele en steriele bladeren.

Qua voortplanten zijn de varens hetzelfde als bijvoorbeeld mossen of wolfsklauwen, dit is namelijk via vormen en sporen.De varens zijn als plantengroep erg oud, er zijn zelfs enkele fossielen gevonden die uit het tijdperk genaamd devoon komen.

In het tijdperk van het Carboon (0,2 miljoen tot 0,4 miljoen), waren de varenplanten erg aanwezig, ze waren met nog veel meer soorten dan nu. Helaas zijn de meeste varenplanten van die tijd uitgestorven in het Perm tijdperk (0,2 miljoen jaar geleden tot en met 0,5 jaar geleden). Het is duidelijk te zien dat deze groep duidelijk aanwezig was heel wat jaren geleden, zo worden er nog steeds fossielen gevonden vanuit die tijd.Varens komen echt wereldwijd voor, er zijn zelfs duizenden verschillende soorten.

Maar toch is een 1 plek waar ze in het bijzonder voorkomen en dat is gematigde of tropische regenwouden. Deze gebieden voldoen aan de belangrijkste vereisten voor een varenplant namelijk vocht.

Varens zijn zo goed als altijd vaste kruidachtige planten, heel af en toe zijn het boomvormige planten, deze levens ook slechts op enkele plekken, zo leven er in heel Europa slechts alleen maar vaste kruidachtige varens.Varens hebben meestal een wortel die zich onder de grond nestelt, ook hebben de varens meestal meerdere bladeren, deze bladeren hebben meestal ook een duidelijk zichtbare bladsteel. De boomvarens ontwikkelen vaak op latere leeftijd een soort van schijnstam.

Er ontstaat in de wortel een soort van houtige kern, dit komt doordat de houtvaten zich opsplitsen terwijl ze aan het groeien zijn. De laatste laag van de stam bestaat uit luchtwortels, de luchtwortels in de laatste laag vormen samen de wortelmantel.De kern van hout en de buitenste laag van luchtwortels zorgen samen voor een enorm sterke stengel. Ook zorgt deze stengel voor het opnemen van vocht uit de lucht en het zorgt ook nog voor het watertransport. De boomvarens hebben overigens geen wetenschappelijke classificatie.

De volwassen varens planten zich voort door middel van meiose. Als de sporendoosjes zijn uitgegroeid scheuren ze open en laten ze sporen vrij. De sporen ontstaan uit een hartvormig blaadje dat over fotosynthese beschikt. De zaadcellen verplaatsen zich het makkelijkst onder vochtige omstandigheden, dit is tevens ook de reden dat ze het meest leven onder die omstandigheden.

Er zijn ook enkele varenplanten die aan ongeslachtelijke voortplanting doen, hun planten zich voort door middel van bladen en knoppen, er ontstaan hele jonge plantjes uit de knoppen. De jonge plantjes vallen er uiteindelijk af en ontwikkelen zich verder voort op de grond.De varens die zich het moeilijkst voortplanten zijn de varen die op muren of rotsen bevinden, dit komt doordat die planten het minste vocht opvangen. 

Vergelijkbare artikelen

Keukentegels

6 jaar geleden 0

Stopcontact aansluiten

3 jaar geleden

Only registered users can comment.