Keukenbladen

Het keukenblad is de centrale werkplek van je keuken. Je doet er alles op. Koken, bereiden, schoonmaken en zelfs kletsen. Vrijwel altijd zit er een gootsteen met kraan ín en een fornuis áán. Als je voor een nieuw keukenblad zoekt, zijn er natuurlijk wel wat dingen die je in je achterhoofd moet houden. Vraag jezelf bijvoorbeeld; “Is dit blad fijn om op te werken?”, want je wilt uiteraard geen ruw ding waar je gereedschappen de hele tijd in haken. Dat betekent soms dat je toch wel even je portemonnee open moet trekken, want fijnere keukenbladen van beter materiaal zijn toch wel een tikkeltje duurder dan de “budget” keukenbladen. Verder moet je ook letten op dat je het keukenblad wel mooi vind, dat het goed past bij de sfeer die je in je (nieuwe) keuken wilt hebben, en dat het goed in smaak valt van eventuele huisgenoten! Je moet ook bedenken aan de bestendigheid van de keukenbladen. Je wilt natuurlijk voor zo’n hoofdprijs wel dat hij een beetje tegen stootje kan. Ook zul je het moeten onderhouden, door het schoon te maken maar je moet er ook voorzichtig mee zijn! Welk materiaal keukenblad past het beste bij jou? Daar ga ik je nu mee helpen!

Het eerste materiaal waar ik het over ga hebben is kunststof;

Kunststof is verreweg het meest gekozen materiaal voor keukenbladen. De kwaliteit is ontzettend goed voor de prijs. Het is glad, bestendig, goedkoop, en ze komen in elk mogelijke kleuren en patronen, zoals hout, marmer of zelfs een fel neon roze! Er zit dus altijd wel wat voor jouw keuken bij. Waar je wel voor moet uitkijken zijn hete objecten (pannen, kannen, potten) want niet alle kunststof keukenbladen kunnen tegen hitte.

Het tweede materiaal dat ik behandel is graniet;  

Graniet is een stukje duurder, maar het ziet er wel heel goed uit (en je kan opscheppen tegen je vrienden). Graniet is een steen dat rechtstreeks uit de natuur komt, dus is elk granieten keukenblad uniek. Het is nog bestendiger dan kunststoffen keukenbladen, en iets bestendiger tegen krassen. Je zult het wel moeten onderhouden om er lang van te genieten. Je moet er geen zuren op leggen, zoals citroenen, want dat laat vlekken achter die je er heel moeilijk uit krijgt. Bij licht gekleurde graniet kan die vlek zelfs het keukenblad verkleuren. Gebruik nooit afwasmiddel of dergelijke om dit schoon te maken. Alleen een vochtig doekje met wat handzeep zou voldoende moeten zijn. Wel kan je er hete dingen op zetten, wat niet kan met kunststof.

Het laatste materiaal is composiet;

Composiet is een mix van natuursteen (zoals graniet) en hars. Het heeft vrijwel dezelfde kwaliteiten van graniet in dat elk keukenblad uniek is en het een beetje dezelfde uitstraling heeft als graniet. Wel is het in meer verschillende kleuren en patronen te krijgen, doordat het een mengsel is. Composiet is een heel stuk dichter dan graniet, waardoor het ook een wat hygiënischer is. Net als graniet zijn zuren schadelijk, en raden we aan dat je het alleen schoonmaakt met handzeep en een doekje. Je moet ook iets meer uitkijken met hete dingen, ze kunnen er wel tegen, maar niet voor langdurige periodes.

Vergelijkbare artikelen

Moestuinen

2 jaar geleden

Geluidsisolatie

6 jaar geleden 0

Bijzondere planten

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.