Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een gemeente in Utrecht. Het is één van de grootste gemeente uit de provincie met wel acht dorpen. De gemeente ligt ongeveer een beetje in het zuidoost van de provincie. De naam “Utrechtse Heuvelrug” komt door de plek waar de gemeente zich bevind. De regio ligt namelijk voor een groot deel op de heuvelrug. De gemeente is vrij jong. Het is ontstaan op 1 januari 2006. In de vorige jaren waren er 5 gemeenten : Amerongen, Doorn, Leersum, Maarn en Driebergen-Rijsenburg. Deze gemeenten werden samengevoegd tot 1 gemeente. Zo ontstond daar de Utrechtse Heuvelrug. De laatste meting is genomen op 30 april 2017. Toen waren er bijna 50.000 inwoners in de gemeente. Er zijn in de gemeente ook een hele boel monumenten te vinden.

7 Kernen

De regio kent 7 kernen. Kernen zijn de dorpen die in de gemeente liggen. De zeven dorpen zijn : Driebergen-Rijsenburg, Amerongen, Doorn, Leersum, Maarn, Maasbergen en Overberg. Driebergen-Rijsenburg is de grootste van de gemeente. Ze hebben een inwoner aantal van bijna 20.000 mensen. Maasbergen is de laagste van die regio. Ze komen op een aantal van 1325 mensen. De meting is genomen op 1 januari 2014.In Doorn staat het grootste gemeente huis. Vanuit Doorn worden de beslissingen genomen voor deze hele regio. Deze dorpen zijn de grootste van de regio. Dit zijn als enige de officiële kernen van de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn nog wat andere kleine dorpjes in de omgeving die niet officieel bij deze gemeente horen.

Monumenten

Er zijn veel monumenten te vinden in deze gemeente. Er zijn verschillende soorten monumenten over bijvoorbeeld de oorlog en over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug. Maar wat je het meeste ziet in de dorpen zijn ouderwetse boerderijen die als natuur monument wordt gezien. Er zijn ook meerdere begraafplaatsen met overledenen uit de tweede wereld oorlog. In totaal zijn er rond 500 rijksmonumenten en natuur monumenten. Ze worden beschermd door de gemeente. Ze krijgen subsidies om ze te onderhouden en er zijn vergunningen voor de monumenten. Ze mogen niet weg worden gehaald. Ook mag er niet zomaar gerestaureerd worden. Mocht je willen restaureren moet er contact worden opgenomen met de adviseur van de monumenten van de Utrechtse Heuvelrug. Op elk monument is er een schild opgeplakt met daarop uitleg over het monument. Ook worden er archieven bij gehouden hoeveel monumenten er zijn en van welk bouwjaar deze komen.

Andere gemeenten

De Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk niet de enige gemeente in Utrecht. Er zijn in totaal wel ongeveer 50 gemeenten in de hele provincie Utrecht. De 5 grootste gemeenten zijn : Utrecht, Amersfoort, Veenendaal, Stichtse Vecht en Zeist. Ze zijn samen al goed voor bijna drie kwart miljoen inwoners in de hele provincie. In totaal zijn er 1,3 miljoen inwoners in Utrecht. Dat maakt de stad Utrecht op Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven na de grootste stad van Nederland. Utrecht is een provincie, een stad maar is ook een gemeente. De gemeente kent een aantal kleine steden zoals, Nieuwegein, IJsselstein, Vleuten De Meern en Overvecht. Iedere gemeente heeft zijn eigen wapen en kleuren. Utrecht is te herkennen aan de rood witte diagonale vlakken op het wapen van Utrecht. De kleuren zijn overal terug te vinden zoals vlaggen op de dom en op de shirts van voetbal club FC Utrecht.

Vergelijkbare artikelen

Slot machines

5 jaar geleden 0

Alles over Thailand

3 maanden geleden

Poker toernooien

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.