Utrecht

Utrecht is de vierde stad van Nederland. Na Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is Utrecht de grootste stad van Nederland. Er wonen in totaal ongeveer 500.000 mensen in alleen maar het centrum. In de hele provincie Utrecht wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. Utrecht is een stad met daaromheen verschillende plaatsen zoals Nieuwegein, IJsselstein, de Meern, Maarssen, de Bilt en Zeist. Utrecht is een hele oude stad. Utrecht is ongeveer 800 jaar geleden ontstaan en is bekend van de Grootste kerktoren van Nederland: de Dom. Utrecht is vooral bekend om zijn vele uitgaansgebieden in het centrum van de stad zoals het Neude en Jans Kerkhofplein. Er zijn heel veel studenten in de stad te vinden vanwege de HBO scholen en de universiteiten.

De Domtoren

De Domtoren is de hoogste toren van Nederland en staat in het hart van het land. De Dom is een kerk dat gebouwd werd in 1254. De kerk werd toen gebruikt als kathedraal voor de katholieke. Later in 1580 werd de kerk protestants. In 16 stortte de kerk in en werd het gerenoveerd. Maar het tussenstuk stuk tussen de kerk en de toren was zo hevig beschadigd dat het werd weggehaald nu staat de Domkerk en de Dom apart naast elkaar. De Dom is 112,3 meter hoog en heeft maar liefst 465 treden. Je kunt de toren beklimmen met een reisgids. Die verteld je de oude geschiedenis verhalen en laat je het prachtige uitzicht zien over de hele stad. Ook is er een museum die kan worden bezocht. Utrecht is een belangrijke toeristische plek in Nederland.

Centrum

Utrecht heeft een groot centrum. In het centrum zijn verschillende faciliteiten te vinden,Hoog Catharijne en de oude gracht. Op de oude gracht zijn veel restaurants te vinden. Hoog Catharijne is de doorgang van het station naar de stad. Als je uit Hoog Catharijne loopt kom je bij heel vee grote winkels zoals de bijenkorf en media markt. In het centrum zijn verschillende pleinen zoals het Neude en Jans Kerkhof. Op deze pleinen zijn veen studenten en jongeren te vinden. Op deze pleinen zijn veel clubs, cafés en restaurants. Ook zijn er veel studentenhuizen te vinden. Natuur monumenten en stadsparkjes zijn ook aanwezig. Ook zijn er heel veel parkeer garages te vinden in de stad. Naast het centrum van de stad is het stadion te vinden van de plaatselijke voetbal club FC Utrecht.

FC Utrecht

FC Utrecht is de plaatselijke voetbal club wat op het hoogste niveau speelt in Nederland. De club ontstaat sinds 1970 en is een vrij jonge club. De voetbal ploeg is ontstaan uit drie verschillende clubs uit Utrecht. Dos, Velox en Elinkwijk waren die clubs. Dos was al eerder bekent. Ze speelde al op het hoogste niveau en werd kampioen in 1958. Het huidige Utrecht is nooit kampioen geworden. Wel is de beker drie keer gewonnen en de Johan Cruijff schaal is een keer binnen gehaald. Het hoogste wat is behaald met FC Utrecht is de derde plek in de competitie

Vergelijkbare artikelen

The Last of Us

4 jaar geleden 0

Moscow

6 jaar geleden 0

Kapsels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.