Utrecht (stad)

Algemeen

Utrecht is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam namelijk Utrecht. De stad ligt in het midden van het land en heeft een goede ligging voor de randstad. de stad Utrecht telt in totaal 349.234 inwoners. als je kijkt naar de andere grote steden in Nederland zoals Amsterdam, Rotterdam, den haag, Groningen en Leeuwarden eindigt de stad Utrecht op de vierde plaats qua aantal inwoners. in de stad maar ook de streek er om heen spreken de mensen Nederlands, het accent wat mensen daar hebben word ook wel een ‘Utregs’ accent genoemd. er is geen sprake van een dialect. 

De Dom

de dom toren is een grote kerk in het midden van de stad Utrecht, de kerk is 112,32 meter lang en is daarmee ook de grootste religieuze toren die in Nederland staat. de kerk is al best oud. de dom toren  is gebouwd in het jaar 1254. de kerk was tot het jaar 1580 een katholieke kerk in eigendom van sint maarten. in 1540 werd de kerk protestants. in 1674 op de 1ste woensdag van de maand woedde er een grote storm over Utrecht en daarmee ook over de dom toren.  door de storm stortte het midden van de kerk in en was het erg beschadigd. door het instorten van het middenstuk werden de kerk en de toren van elkaar gescheiden. Gijsbert van Vianen moest de kerk gaan restaureren in het jaar 1677. hij maakte een nieuwe toegang aan de noordzijde. in 2017 is er onderzoek gedaan naar hoe de storm ontstond en welke kracht die had. dit werd uit gevoerd door het KNMI. de resultaten van het onderzoek gaven aan dat de storm zo krachtig was dat het in de buurt van een tornado kwam.

Voetbal (Fc Utrecht)

de stad Utrecht heeft verschillende voetbal verenigingen in de stad. 1 club komt uit op het hoogste niveau dat haalbaar is in Nederland. namelijk de de eredivisie. Fc Utrecht is een club die bij vele Utrechters geliefd is en ook mensen aantrekt van elders in de regio. de club heeft dit seizoen een uitermate slechte start na het ontslag van JP de jong, opvolger van oude trainer Erik ten hag die naar Ajax gegaan is. na een aantal slechte wedstrijden die de domstedelingen verloren is er een nieuwe ervaren trainer aangesteld. Dick advocaat (hoofdtrainer) en Zeljko Petrovic (assistent-trainer) zijn aangetrokken door jordy zuidam als aangewezen personen om van dit seizoen met slechte start een mooi einde te maken. Frans van seumeren (groot aandeelhouder) is al opzoek na een trainer die dick advocaat kan opvolgen. hij heeft al meerder malen gezegd dat er een lijstje is maar wil er niks van prijs geven. Fc utrecht is nog nooit landskampioen geworden en heeft wel een aantal keer de beker gewonnen.

Andere sporten

in Utrecht zitten nog een aantal andere grote sportverenigingen. bijvoorbeeld de hockey vereniging Kampong die op hoog niveau uitkomt in de hockey league. kampong heeft zowel mannen als vrouwen op het hoogste niveau van spelen. ook zit er in Utrecht een van de weinige cricket verenigingen van Nederland. deze beoefenen hun sport op de voetbal velden van voetbal vereniging kampong.

Vergelijkbare artikelen

Tegels

7 jaar geleden 0

Rocket League

4 jaar geleden 0

Pteranodon

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.