Troodon

Troodon familie van de Theropode dinosauriërs. Het komt uit de groep dat Maniraptora heet. Maniraptora is de wetenschappelijke naam voor ”handrovers.” De Maniraptora is een onderverdeeld van de Maniraporiformes. Deze groep hoor ook weer bij de Theropoda dinosauriërs. De Theropoda is ook weer onderverdeeld van de orde dat Saurischia. De Theropoda groep bestaat uit vleesetende dinosauriërs die tweevoetig zijn.

In 2010 werd de Troodon ongeveer 2,50 meter ingeschat en het gewicht ongeveer 35 kilogram. Men denkt dat deze dinosauriër plausibel de slimste dinosaurus was. Dit komt doordat de Troodon erg scherp kon zien en ook erg snel was. De Troodon had ook ogen dat naar voren waren gericht en niet naar de zijkanten, hierdoor kon de dinosauriër ook diepte zien wat natuurlijk erg handig is bij het jagen.

De Troodon dinosauriërs behoren tot het rijk Animalia, tot de stam Chordata, de klasse Reptilia, de superorde Dinosauria, de orde Saurischia, de onderorde Theropoda, de infraorde Tetanurae, de familie troodontidae en de onderfamillie Troodontinae. Deze indeling word de Taxonomische indeling genoemd en zal hier mee over vertellen over wat het elke categorie inhoudt.

Rijk: animalia
Animalia is de wetenschappelijke naam voor het dierenrijk. Het dierenrijk behoort tot het Unikonta en dit behoort weer de Eukaryota. De Eukoryota is 1 van de drie domeinen waarbij het leven verdeeld kan worden.

Stam: Chordata
Chordata is weer de wetenschappelijke naam voor chordadieren. Chordadieren zijn dieren die een chorda hebben. Een chorda is een orgaan dat elastisch weefsel bevat.

Klasse: Reptilia
Reptilia, de wetenschappelijke naam voor reptielen natuurlijk. De reptielen of kruipdieren zijn koudbloedige klasse dat ook bestaat uit gewervelde dieren.

Superorde: Dinosauria
Dinosauria is ook wel dinosauriër of dinosaurus. Dit is een superorde dat een rang hoger is dan een “orde “in de taxonomische rang.

Orde: Saurischia
De naam Saurischia is voor de groep dinosauriërs die bijna dezelfde overeenkomsten hebben qua bekken met dat van reptielen.

Onderorde: Theropoda
Theropoda is de verdeling van de orde Saurischia, daarom wordt het ook de onderorde genoemd. De Theropeda onderorde houdt in dat er een groep bestaat uit tweevoetige vleesetende dinosauriërs.

Infraorde: Tetanurae
De Tetanurae is de wetenschappelijke naam voor stijfstaarten. Deze groep bestaat uit vogels en theropoda dinosauriërs die familie zijn van vogels. Aangezien deze orde weer een verdeling is van de onderorde Theropoda wordt het de infraorde genoemd. Een infraorde is dus een verdere verdeling van een onderorde of suborde.

Familie: Troodontidae
De Troodontidae is de familiebenaming van de groep Theropode dinosauriërs.

Onderfamilie: Troodontinae
De Troodontinae is de verdere verdeling van de Troodontidae familie, dit waren ook de laatste groep van de Troodontinae theropode dinosauriërs dat behoorde tot de Maniraptora

Weetjes:
De hersenen van de Troodon woog veel meer dan de rest van zijn lichaam.
Hersenen waren niet het enige wat groot was bij de Troodon, ook had de dinosauriër enorme ogen. Geleerde denken dat dit erg functioneel was bij het jagen.
De Troodon legde 2 eieren per dag in een ongeveer een week.
In 1982 kwam de Canadese palaeontoloog Dale russel met de theorie dat als de Troodon de uitsterving 65 miljoen jaar geleden had overleefd, er uit zou zien als een reptiel met 2 benen, een grote brein met grote ogen. He zou ook mogelijk kunnen zijn dat het reptiel ook handen zou hebben met 3 vinger en een duim.

Vergelijkbare artikelen

De pinguïn

5 jaar geleden 0

Wildlands

2 jaar geleden

De wasbeer

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.