Argentavis

Argentavis

miljoenen jaren terug leefde er op onze planeet heel veel dinosauriërs. Een dinosauriër wordt ook wel een dino genoemd. Onder de dino’s zijn er heel veel verschillende soorten. Net als bij honden heb je ook nog verschillende rassen. Onder de dino’s heb je omnivoren, carnivoren en herbivoren. Deze woorden geven aan of de dino vegetarisch is (herbivoren), of dat de dino juist veel vlees eet ( carnivoren) of dat de dino alles eet wat op zijn pad komt ( omnivoren). De argentavis is een vogelsoort. Deze vogel leefde ongeveer 200 miljoen jaar terug. Onder de vogelsoorten had je veel verschillende rassen. De argentavis was een soort gier met hele grote vleugels. Dit was ook een van de grootste vogels die er waren in die tijd. De vogel kon wel anderhalve meter hoog worden. De argentavis kon heel goed vliegen. De vogel kon goed van boven naar beneden duiken. De argentavis kon een snelheid bereiken van z’n 454 kilometer per uur. De vogel had soms wel eens last met het opstijgen. Door de grote vleugels kon hij niet zomaar van de grond komen. De wind was een belangrijk element voor dit beest.

Voedsel

De argentavis was een carnivoor. Dat betekent dat de vogel veel vlees eet. Deze vogel was een bijzondere roofvogel. Omdat het een giersoort was kon hij goed jagen. De vogel had hier een bijzondere tactiek voor. De vogel heeft een grote scherpe snavel net als een gier. Daarom denken de mensen dat de vogel precies zo heeft gejaagd als wat de meeste roofvogels nu ook doen. In een keer de prooi pakken, doorslikken zonder te kauwen en dat allemaal zonder dat de vogel gaat landen op de grond.

Algemene informatie

Doordat de argentavis al 200 miljoen jaar lang is uitgestorven konden we de vogel niet in actie zien. Maar er zijn wel botten gevonden van dit beest. De botten zijn gevonden in verschillende delen van Argentinië. Vandaar dat de vogel ook argentavis is genoemd. De vogel was ontzettend groot. Een volwassen argentavis kon wel anderhalve meter groot worden. Ook had dit beest enorme vleugels met een spanwijdte van ongeveer 7 meter lang! Eigenlijk lijkt de argentavis enorm veel op de gier hoe wij hem nu kennen. Je ziet dat heel veel dieren van nu enorm veel op de dinosauriërs van toen lijken. Dit komt door de evaluatie. In de loop der jaren veranderd er iets aan het dier waardoor het dier steeds meer evalueert.

Vijanden

De argentavis is een roofvogel soort. De argentavis is geen vijand van een andere dino. Pas als de vogel dood zou zijn zou hij worden opgegeten door andere carnivoren maar de vogel wordt niet bedreigt door andere. De vogel bedreigde wel andere dino’s. Zo waren de kleine land dino’s niet veilig voor deze grote roofvogel. De argentavis was een uitzonderlijk goede jager. En in die tijd was dat handig want zo kon je makkelijk je prooi vangen om te overleven. Er waren ook veel planten eters. De roofvogels vlogen daaromheen om kleinere dino’s aan te vallen dei bescherming zochten bij de grote planten eters.

Vergelijkbare artikelen

De Berlijnse muur

7 jaar geleden 0

Online vertalen

7 jaar geleden 0

Trouwen

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.