Roodbaars

Waar komt de roodbaars vandaan?

De roodbaars vin het fijn om in koude wateren te leven. Zo leeft de roodbaars vooral in de gebieden rond Canada, IJsland en Groenland tot in de Barentszzee. Deze vis wordt voornamelijk vaak gevangen in het meest noordelijke gedeelte van de Noordzee. De roodbaars kan wel tot zestig jaar oud worden zolang deze niet gevangen wordt.

De jonge roodbaarsjes leven in fjorden, de kustzones of in baaien. Als de roodbaarsjes ouder en volwassen worden kiezen ze er al snel voor om verder de zee in te gaan om hier in grote groepen te leven. De volwassen roodbaarzen zijn te vinden op dieptes van wel 100 meter tot en met 1000 meter.

Schorpioenvis

De roodbaars behoort tot de vissoort van de schorpioenvissen. De roodbaars is verder ook nog familie van de rascasse vissoort.

Hoe smaakt de roodbaars

De smaak van een roodbaars hangt af van wat deze vis eet. Het lievelingseten van de roodbaars is met name diepzeegarnalen en haring. De smaak van de roodbaars zal dan ook vaak hier naar smaken. De smaak van de roodbaars hangt dus af van wat hij eet. Mensen eten tegenwoordig ook steeds vaker roodbaars. Er zitten matige vette in en het is een smaakvolle vis. De mooie lichte crème kleur van de zorgt er ook voor dat mensen sneller geïnteresseerd zijn. Een groot voordeel van deze vis is dat deze snel gaar is. Als je een roodbaars koopt op de markt dan is het wel de bedoeling dat je eerst de schubben er vanaf haalt, dit kan een lastige klus worden. De verschillende stekels op en de rug van de roodbaars kunnen gevaarlijk zijn, deze zijn namelijk vrij scherp dus pas op. Er zitten ook nog eens aardig wat stekels op zo’n beest. 

Je kunt de roodbaars op verschillende manieren klaar maken. Zo kun je ervoor kiezen om hem de bakken, roken, frituren of stoven. Op het internet zijn veel recepten te vinden die je meer uitleg kunnen geven hoe je het beste een roodbaars moet klaarmaken. Het is zeker de moeite waard om eens een goede roodbaars te eten.

De lengte en het gewicht

De roodbaars kan aardig lang worden, zo kunnen ze wel een meter lang worden en soms behalen ze nog een gewicht van 15 kg. de meeste roodbaarzen worden niet langer dan 45 cm lang.

Uiterlijk van de roodbaars

De roodbaars kun je aan een enkele eigenschappen herkennen. Zo heeft de roodbaars grote ogen, een brede bek, de huis is fel oranje, hij heeft stekels op zijn kop en heeft stevige schubben.

Als je als consument een roodbaars koopt kunnen de ogen uitpuilen. De reden hiervoor is dat de vis op extreme diepte gevangen wordt en als hij dan boven water komt is er een groot verschil in druk. Door deze druk kunnen de ogen uitpuilen.

De roodbaars is erg gezond

De roodbaars is goed voor je gezondheid. Dit komt door de vette die in de vis zitten. Als je deze vis eet krijg je bordenvol vitamine A binnen. Bij een gemiddeld bord roodbaars krijg je 22% aan eiwitten binnen en 5% aan gezonde vetten.  

Vergelijkbare artikelen

Parasaur

6 jaar geleden 0

Kikkers

5 jaar geleden 0

Insectenlamp

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.