Toren van Pisa

De scheve toren van Pisa was eigenlijk het resultaat van een menselijke fout. Slechts een kleine misrekening gemaakt in de 11e eeuw heeft ons verlaten met een verbazingwekkende 14.500 ton scheve toren!

De toren zelf

Dit stuk architectuur is bekend onder de Italianen als Torre Pendente di Pisa en is anders dan de meeste middeleeuwse architectuur. De scheve toren van Pisa ligt aan het belangrijkste plein van de stad, de Piazza del Duomo.De scheve toren is het derde oudste gebouw dat is gebouwd op het plein, na de prachtige kathedraal en de doopkapel.

Waarom staat het scheef?

Met zijn vele zuilen en archieven beschikt deze toren over een geavanceerde kennis van gewicht en belasting kenmerken, die de vakkennis van de Italiaanse architecturen toont. Waarom de toren leunt? Waar de architect geen rekening mee hield was de voet van de toren, die gebouwd was op een dicht stuk kleiDe bouw van de toren begon in 1173. Deze toren was eigenlijk ontworpen om een klokkentoren te zijn, hij stond meer dan 5 jaar rechtop, maar toen de derde verdieping klaar was in 1178 begon het te buigen. Italianen schrokken hier erg van, omdat de toren begon te leunen.De toren is scheef gaan staan door de fundering van de toren, die slechts 3 meter diep is, en werd gebouwd op een dicht kleimengsel. Deze mix had een impact op de bodem en bovendien was de klei niet sterk genoeg om de toren rechtop te houden. Als gevolg hiervan begon het gewicht van de toren naar beneden te zakken totdat de toren zijn zwakste punt had gevonden.Door dit probleem is de bouw 100 jaar gestopt. De regering besloot zich te concentreren op de oorlog met Genua en hoopte dat de bodem ondertussen goed zou plaatsen.

Nog een fout!?

Na 100 jaar stapte technicus Giovanni di Simone naar voren en begon hij meer verdiepingen aan de toren toe te voegen. Hij probeerde de oorspronkelijke ‘leuning’te compenseren door de ene kant van de bovenste verdiepingen groter te maken dan de andere. Dit zorgde er alleen voor dat de toren nog meer ging leunen.Zorgeloos door de leunende houding kreeg de toren een 7e verdieping in het tweede deel van de 14e eeuw, net zoals een klokkentoren, en vervolgens bleef de toren op zichzelf staan tot de 19e eeuw.In 1838 bouwde architect Alessandro Della Gherardesca een pad aan de voet van de toren om mensen de dit ingewikkelde gemaakte basis te laten bewonderen. Dit zorgde ervoor dat de toren nog meer leunde, dit kwam hoogstwaarschijnlijk als gevolg van het graven van de basis.

De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte vernietiging over de hele wereld. De scheve toren van Pisa had heel veel geluk. Toen Amerikaanse soldaten de stad Pisa binnenvielen, moesten ze alle gebouwen vernietigen om te voorkomen dat vijandige sluipschutters goede plaatsen konden vinden om zich te verstoppen. Er waren geen uitzonderingen en veel gebouwen werden elke dag opgeblazen, terwijl de Amerikaanse soldaten over het Italiaanse platteland trokken. Er vond echter kort na de aankomst van de Amerikanen een terugtocht plaats, waardoor het onnodig werd de scheve toren van Pisa te vernietigen.

Het staat nog steeds

Italië wilden niet dat de toren zijn bekendheid zou verliezen, omdat het nu het symbool van de stad is, een toren dat geliefd is bij toeristen van over de hele wereld. Als tijdelijke maatregel vonden de ingenieurs en architecten een oplossing door een gewicht te installeren van 800 ton.

Vergelijkbare artikelen

Veiligste deursloten

3 jaar geleden

Only registered users can comment.