Snelwegen in Slovenië

Snelwegen

De snelwegen in Slovenië zijn de centrale rijkswegen in Slovenië en zijn onderverdeeld in snelwegen (Sloveens: avtocesta, AC) en snelwegen (hitra cesta, HC). Snelwegen zijn tweebaanswegen met een snelheidsbeperking van 130 kilometer per uur (81 km). Ze hebben wit-op-groene borden zoals in Italië, Kroatië en andere nabijgelegen landen. Snelwegen zijn secundaire wegen, ook tweebaanswegen, maar zonder een vluchtstrook. Ze hebben een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur (68 km) en hebben wit-op-blauw verkeersborden. De eerste snelweg in Slovenië, de snelweg A1, werd in 1972 geopend en verbindt Vrhnika en Postojna. Gebouwd onder de hervormingsgezinde communistische regering van Stane Kavčič, voorzag hun ontwikkelingsplan in een modern snelwegnetwerk dat Slovenië overspant en de republiek verbindt met Italië en Oostenrijk. Nadat de reformistische fractie van de Communistische Partij van Slovenië in de vroege jaren zeventig was afgezet, kwam de uitbreiding van het Sloveense wegennet tot stilstand.

In 1994 startte het nieuwe land het National Motorway Construction Program (NPIA), waarmee de oude communistische plannen effectief werden hergebruikt. Sindsdien is 528 km aan autosnelwegen, snelwegen en vergelijkbare wegen voltooid , waardoor het autovervoer door het hele land wordt vergemakkelijkt en de wegtrajecten tussen Oost- en West-Europa veel beter zijn. Dit heeft de ontwikkeling van transport- en exportindustrieën gestimuleerd.

Snelwegen en bijkomende structuren in Slovenië worden beheerd door de staatswagensnelwegmaatschappij in de Republiek Slovenië (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, acroniem DARS), opgericht in 1994. Vanaf januari 2011 beheert en onderhoudt DARS 533,3 km snelwegen, 73,3 km snelwegen, 161 km toegangswegen en 27 km rustplaatsen. Sinds 1 juni 2008 moeten snelweggebruikers in Slovenië een vignet kopen. 7-daagse, 1-maandelijkse en jaarlijkse passen zijn beschikbaar.

Volgens de Sloveense wet op de autosnelwegen die geldig is sinds december 2010, wordt de aanleg en bouw van snelwegen in Slovenië uitgevoerd en gefinancierd door particuliere bedrijven, voornamelijk de autosnelwegmaatschappij in de Republiek Slovenië (die naar verwachting ten minste gedeeltelijk privé zal worden), terwijl de strategische planning en de verwerving van grond voor hun cursus wordt uitgevoerd en gefinancierd door de staat. De snelwegen zijn eigendom van DARS. snelheden

In Slovenië geldt een maximumsnelheid van 50 km / binnen en 90 km / buiten de bebouwde kom. 130 km / op snelwegen. Op snelwegen steeg de maximumsnelheid op 1 juli 2011 van 100 naar 110 km / u Wegennet

Het Sloveense wegennet is modern en bestaat uit een landelijk dekkend snelwegennet en een onderliggend wegennet wat van minder doorgaand belang is. Het bergachtige karakter van het land maakt het reizen op het onderliggend wegennet tot een tijdrovende zaak.

Vergelijkbare artikelen

Vakantie Canada

5 jaar geleden 0

Tol Slovenia

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.