Toetanchamon

Toetanchamon begon eigenlijk zijn regiem als Tutankhaten. Hij is opgegroeid in het koninklijke harem en trouwde vroegtijdig met zijn zus. Op dit punt was Ankhesenamun bekend als Ankhesenpaaten. Op de leeftijd van negen werd hij Pharaoh in Memphis gekroond. Hij regeerde tussen 1332 en 1323 voor Christus.

De verandering in de namen van de jonge farao en zijn echtgenoot is een gevolg van het besluit om Egypte terug te keren naar een oudere religieuze praktijk die Amun in plaats van Aten aanbidt. Dit verenigde het jonge koppel met degenen die de voormalige aanbiddings orde vertegenwoordigen. In het tweede jaar van Toet’s regel veranderde hij de hoofdstad van Egypte van Akhenaten naar Thebes en verlaagde de god Aten naar een zelden genoemde god.

Toetanchamon stierf jong, in slechts het negende jaar van zijn heerschappij. Schattingen stellen hem op 18 of 19 jaar ten tijde van zijn dood.

Omdat Toet gewoon een kind was en zo kort regeerde, liet hij weinig invloed op Egypte. Hij was onder de bescherming van drie mannen: de goddelijke vader Ay, de algemene Horemheb en de penningmeester Maya. Deze mannen hebben waarschijnlijk de meerderheid van de beslissingen genomen en beïnvloedde het beleid van de farao.

De meerderheid van de werkzaamheden die op tempels en heiligdommen tijdens de regiem van Toetanchamon bleven onvoltooid. Later zouden andere farao’s het werk voltooien en de naam van Toet vervangen. Bijvoorbeeld, de tempel van Luxor in Thebes draagt ​​het werk tijdens de regel van Toetanchamon. Na de dood van Toet vervangde Horemheb’s naam Toet’s naam in de tempel, hoewel de oorspronkelijke versie nog steeds in sommige gebieden duidelijk is.

Vergetelheid bracht hem roem

Later hebben schrijvers zijn naam uitgesloten uit veel lijsten van de koningen en mensen vergaten zijn bestaan. Om deze reden hebben de grafrovers nooit zijn graf gevonden in de Vallei der Koningen. Egyptologen vonden zijn schatten en zijn lichaam intact toen zij in 1922 zijn graf uitgroeven. Mede door deze archeologische aanwinst is hij nu de bekendste farao van deze tijd.

Waarom ging hij heen op jonge leeftijd?

Toetanchamon zou volgens wetenschappers licht gebouwd zijn en was ongeveer 180 cm lang zijn, iets wat behoorlijk lang was voor die tijd. Hij had grote voortandn en een overbite karakteristiek van de Thutmosis royal lijn waaraan hij behoort. Tussen september 2007 en oktober 2009 werden verschillende mummies onderworpen aan gedetailleerde antropologische, radiologische en genetische studies als onderdeel van het koning Toetanchamon familie project. Uit het onderzoek bleek dat Tutankhamun ook ‘een licht gespleten verhemelte’ had en mogelijk een mild geval van scoliose, een medische aandoening waarbij de ruggen naar de kant van de normale positie afwijken. Onderzoek van het lichaam van Toetanchamon heeft ook deformaties in zijn linkervoet geopenbaard, veroorzaakt door necrose van botweefsel. De verdrukking kan hebben gedwongen Tutankhamun te lopen met het gebruik van een stok, waarvan er veel in zijn graf gevonden zijn. In DNA-tests van Toetanchamon’s moeder, vonden wetenschappers DNA van de muggen parasieten die malaria veroorzaken. Dit is momenteel het oudste bekende genetische bewijs van de ziekte. Meer dan één stam van de malariaparasiet werd gevonden, wat aangeeft dat Toetanchamon meerdere malaria infecties heeft gecontracteerd. Volgens National Geographic: “De malaria zou het immuunsysteem van Toetanchamon hebben verzwakt en de genezing van zijn voet bemoeilijken. Deze factoren, gecombineerd met de breuk in zijn linker dijbeen, die door wetenschappers in 2005 zijn ontdekt, kunnen uiteindelijk zijn wat de jongen heeft gedood koning.

Vergelijkbare artikelen

Valeriaan

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.