Spaceshuttle

Een spaceshuttle is een ruimtevliegtuig/ruimteveer die op de zelfde manier land als een vliegtuig. Een ruimtevaartuig dat herbruikbaar is. Het verschilt per spaceshuttle of ze een draagraket gebruiken om op te stijgen of dat ze dat doen op eigen kracht. Wanneer je de term spaceshuttle gebruikt heb je het meer over naar het gaan van de ruimte en weer terug naar de aarde. Wanneer je het echter hebt over een ruimtevliegtuig leg je meer de nadruk op een langer verblijf in de ruimte.

Ruimtevaartuig

Een ruimtevaartuig is bedoeld voor reizen die buiten de dampkring gaande zijn. Het is een zogeheten vervoermiddel. Belangrijk bij een ruimtevaartuig is dat er specifieke eisen gesteld moeten worden als gaat om de bestemming, duur van de reis en lading. Een erg belangrijk aanzicht heeft te maken met het feit of de geplande ruimtevaart een bemanning nodig heeft of een onbemande vaart gaat maken. Als we het hebben over de soorten ruimtevaartuigen die er zijn, gaat het vooral om de verschillende doeleinden die ze hebben. De spaceshuttle wordt gebruikt om de bemanning en voorwerpen buiten de aardatmosfeer te plaatsten. De ruimtevaartuigen die onbemand de ruimte ingaan, zijn er om te communiceren en voor het observeren van de aarde. Als het gaat om transport wordt er een ruimtecapsule ingezet, een ruimteveer is ook een optie. Door een draagraket word het dan buiten de dampkring gebracht maar vervolgens zelfstandig zijn.

Spaceshuttle programma

Midden jaren 70 werd het spaceshuttle programma voor het eerst in werking gebracht. Toen werd de spaceshuttle Space Transportation System ontwikkeld en daar hielp de Amerikaanse luchtmacht aan mee. 17 september 1976 is de datum geweest waarop de eerste spaceshuttle klaar was met de naam Enterprise. Deze is echter nooit de ruimte in geweest, hij was alleen bedoeld voor testvluchten rondom de atmosfeer.
Op 12 April in 1981 werd echter de spaceshuttle ‘Colombia’ wel degelijk de ruimte in gelanceerd. De reden waarom ze voor een spaceshuttle programma kozen was vanwege het feit dat de spaceshuttle veel bemanning tot zich kan nemen en ook kan afzetten. Ook omdat de spaceshuttle zich een erg grote lading kan veroorloven, dit allemaal in tegenstelling tot andere raketten.

NASA

NASA, een afkorting voor National Aeronautics and Space Administration, zij zijn als onafhankelijke agentschap verantwoordelijk voor het ruimtevaartprogramma dat zich bevindt in Amerika. Zij zijn opgericht op 3 maart van 1915 om luchtvaart te onderzoeken en vooruitgang te boeken erin. De NASA is erin geslaagd om op 5 mei in het jaar 1961 de eerste Amerikaanse astronaut te lanceren met de naam Alan Sheppard. Het was een vlucht met de duur van 15 minuten en 18 seconden, dat was vanwege het feit dat de NASA nog geen raketten had die de verwachte betrouwbaarheid hadden, om er een langere duur van te maken. In totaal heeft NASA ervoor gezorgd dat ze 8 shuttles hebben laten bouwen

De Dream Chaser

De Dream Chaser was een van de herbruikbare ruimtevaartuigen die is ontworpen om mensen en cargo te transporten van aarde naar in een baan rond de aarde. In 2005 werd het eerste concept voor de Dream Chaser gepresenteerd. De dreamchaser is in totaal met een bedrag van 282,5 miljoen euro dollar gefinancierd. Het moest groots worden

Vergelijkbare artikelen

Sterrenbeelden

7 jaar geleden 0

Dolfijnen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.