Lavendel planten

Lavendel informatie

De Lavendel is een wintergroene kruidachtige struik uit de Lipbloemenfamilie. De lavendel is oorspronkelijk niet uit Nederland maar uit het Middellandse zeegebied. Lavandula de originele naam van lavendel betekent wassen. Vroeg was deze plant al heel populair onder de grieken en romeinen want die geloofden dat de plant genetische krachten had. In de jaren daarna werd lavendel benuttigd als parfum om zweterige geurtjes te laten verdwijnen. De groeiperiode van Lavendel is in de maanden juni tot augustus. De lavendel groeit dan in de kleuren wit, paars, violetblauwe of roze kleur wat afhankelijk kan zijn van de soort lavendel. De lavendel groeit naar behouden als hij word geplant in een zonnige plek in de tuin met soms een beetje beschutting.
Er zijn veel verschillende soorten lavendel die groeien en bloeien. In verschillende kleuren, maten en geuren. Voor het klimaat in Nederland is de soort Lavandula angustifolia het beste om aan te schaffen. Lavendel kan in veel verschillende hoogtes groeien dat varieert van 25 cm tot 95 cm hoog. Andere kruisingen van lavendel kunnen zelfs hoger worden.
Kuiflavendels zijn vooral bestemt om in een pot te worden geplant. Of in de tuin op een afgeschermde plek. Deze planten zijn niet wintervast. In de natuur kunnen deze planten wel 1,5m hoog worden.
De vaak lancetvormige blaadjes zijn eerst grijzig, worden later soms wat groener. Het blad blijft in de winter aan de struik. En behoud dus ook zijn kleur.

Het planten van lavendel

Als je lavendel gaat planten moet je letten op de volgende punten:

  • Niet planten in bemeste tuinaarde
  • Niet te veel water geven
  • Zorg voor genoeg drainage
  • Niet te zure grond, PH 6-7 is goed
  • Afstand tussen planten minimaal 30 cm
  • Juiste hoeveelheid kalk

Lavendel ziekten

De lavendelplant is globaal een krachtige plant die bijna geen ziektes heeft. Toch heeft de plant een aantal ziektes zoals Philaenus spumarius en schuimcicade. Kleine beestjes ontstaat bij de ziekte Schuimicades die 7 mm in maat kunnen worden. Hun kleur is ook lichtbruin. Uit de stengels en bladeren drinken de beestjes het plantensap. Hierdoor gaat de plant niet meer groeien en gaat hij krom staan. Deze beestjes komen vooral in de lente voor en de vroege zomer. Je kan uw lavendel planten het beste beschermen tegen deze beestjes door het product Spruzit te gebruiken. Dit is in meerdere tuinketens te koop.

Lavendelplanten snoeien

De lavendelplant kan je in kleur en vastheid het beste behouden door twee keer per jaar de plant te snoeien. Dit moet je doen anders word hij aan alle zijkanten en onderkant kaal van takken die niet meer groeien. De nieuwe takken zouden dan alleen nog maar aan de bovenkant van de lavendel groeien.

Snoeien in het voorjaar

In de lente moet de lavendel uitgebreid gesnoeid worden. Dit gebeurt in de maanden maart/april na de vorst. Je kan de lavendel het beste snoeien met een snoeischaar die fijn in de hand ligt. Als de lavendel al enkele jaren oud is dan kan je het snoeien tot ongeveer 15 cm vanaf de grond. Als je de lavendelplant nog niet eerder gesnoeid heeft dan kunt u het beste de plant uit de grond graven en het gat dieper maken. Zo kan bij de volgende keer dat u gaat snoeien de lavendel weer goed en mooi groeien in de tuin.

Snoeien in het najaar

Aan het einde van de zomer kan je de lavendel het beste snoeien in de maanden juli/augustus. Als u de lavendel dan snoeit dan hoeft u het niet zo uitgebreid te doen zoals in het voorjaar. Nu kunt u het maar kort afknippen zodat hij de winter kan doorkomen. De uitgebloeide bloemen en dode takken kan je weg snoeien en daarna ook weggooien.

Lavendel online bestellen

Vergelijkbare artikelen

De palmboom

5 jaar geleden 0

Bermuda driehoek

5 jaar geleden 0

Klimaatverandering

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.