Astronomie: De samenstelling van een planeet

Astronomie is de kennis naar planeten. De Melkweg is niet het enige zonnestelsel in dit heelal. Er zijn namelijk vele anderen zonnestelsels. Natuurlijk kent iedereen het verhaal van de oerknal. De oerknal zorgde ervoor dat alle materie bijeenkwam, waardoor er vervolgens een wrijving van atomen het heelal liet ontstaan. Het heelal werd gecreëerd door een oneindige dichtheid beter bekend als singulariteit. Tegelijkertijd werd daardoor ook ruimte en tijd aangemaakt. Er zijn natuurlijk meerdere theorieën over het ontstaan van het heelal bekend, zoals de schepping.

De oerknal is de meest logische wetenschappelijke verklaring tot nu toe. Hier laten wij u kennis maken met ons zonnestelsel, waaronder de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Dit is tevens ook de volgorde van ons zonnestelsel. Mercurius staat het dichtst bij de zon, terwijl Neptunus het verst van de zon staat. Theoretisch gezien staat Pluto het verst van de zon, maar astronomen erkennen Pluto als een dwergplaneet.

Mercurius

Zoals eerder vermeld, staat Mercurius het dichtst bij de zon. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius. Het is daarbij ook de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Mercurius lijkt enigszins op de aarde vanwege de terrestrische kenmerken. Terrestrische planeten hebben vaste stoffen op hun oppervlak. Mercurius heeft een krachtig magnetisch veld, dat alle materie met een grote hoeveelheid kracht op de oppervlakte houdt. Daarnaast heeft Mercurius geen manen. Het is een zelfstandig functionerende planeet die niet afhankelijk is van één maan.

Venus

Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde Venus. Net als Mercurius heeft Venus geen manen. Venus is vanaf het Aardse oppervlak het helderst zichtbaar wanneer een astronoom zijn telescoop gebruikt. Ook Venus is een terrestrische planeet met vaste stoffen op het oppervlak. Venus is de warmste planeet in ons zonnestelsel waar veel vulkanen actief zijn. Daarbij heeft Venus geen magnetisch veld. Astronomen associëren Venus ook als Morgenster, omdat de planeet redelijk goed zichtbaar is. Ook met het blote oog is Venus zichtbaar, maar dan is alleen een klein lichtpunt zichtbaar. Natuurlijk niet zo gedetailleerd als wanneer iemand een telescoop gebruikt.

Aarde

De Aarde is de derde planeet in ons zonnestelsel vanaf de zon gezien. Het is ook de enige planeet waar leven mogelijk is. Desalniettemin zijn er ook bacteriën die zowel warme als koude omstandigheden kunnen overleven op bijvoorbeeld andere planeten. Het is vanzelfsprekend dat de Aarde als een terrestrische planeet gekenmerkt is. Mensen en dieren leven alleen maar hier op de aarde vanwege de perfecte samenstellingen van elementen zoals zuurstof, koolstofdioxide en waterstof. Het is noodzakelijk dat organismen zuurstof, koolstofdioxide en waterstof binnenkrijgen. De natuur op Aarde heeft koolstofdioxide nodig, waardoor wij mensen en dieren kunnen ademen door de kunst van fotosynthese. Ook waterstof is noodzakelijk, omdat een mens uit maarliefst 70% water bestaat. Water is onze primaire samenstelling van het lichaam. Natuurlijk heeft de aarde ook een maan. De maan zorgt voor eb en vloed en de maan kan ook invloed hebben op ons gedrag. Natuurlijk is het verhaal wel bekend dat Neil Armstrong in 1969 de eerste mens de maan bezocht.

Mars

In ons zonnestelsel is Mars de vierde planeet. Mars is net als de Aarde, Venus en Mercurius een terrestrische planeet. De oppervlakte van Mars bestaat uit vulkanen, duinen, poolkappen en valleien. Daarbij is de zonnige kant van Mars erg warm, terwijl de schaduwzijde van Mars erg koud is. De schaduwzijde van Mars wordt ook weleens de duistere zijde genoemd. Daarbij is bekend dat Mars twee manen heeft, namelijk Phobos en Deimos. Mars is niet afhankelijk van de manen zoals aarde. Astronomen vermoeden dat Phobos en Deimos twee planetoïden zijn, vastgehouden door de zwaartekracht van Mars. Planetoïden zijn eigenlijk afgebrokkelde stukken van een planeet. Waarschijnlijk ontstaan planetoïden door een botsing van andere planetoïden.

Jupiter

In ons zonnestelsel is Jupiter de vijfde planeet. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter. Jupiter is een gasreus. Een planeet wordt een gasreus genoemd wanneer een planeet voornamelijk uit gassen bestaat, zoals moleculaire waterstoffen en/of metaalachtige waterstoffen. Jupiter heeft hedendaags 63 manen in totaal. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meer dan 63 manen rondom Jupiter. Daarnaast hebben astronomen bevestigd dat de kans op meer dan 63 manen groot is. Wat opmerkelijk is, is het feit dat Jupiter de sterkste magnetische kracht in ons zonnestelsel heeft. Dit komt door de aanwezigheid van vloeibare waterstof in de kern.

Saturnus

Saturnus is de zesde planeet in ons zonnestelsel. Daarbij heeft Saturnus ook opvallende ringen. Deze ringen bestaan uit een mantel van vloeibare stof. Daarnaast heeft Saturnus 65 manen. Net als bij Jupiter zijn er weliswaar nog onontdekte manen. Door de telescoop zijn de ringen van Saturnus goed zichtbaar. De samenstelling van Saturnus bestaat voor ongeveer 95% uit waterstofgas. Het andere gedeelte bestaat voornamelijk uit methaan, ammoniak, propaan, waterdamp en fosfaat.

Uranus

In ons zonnestelsel is Uranus de zevende planeet vanaf de zon. Uranus is net als Jupiter een gasreus. Uranus bestaat voor het grootste gedeelte uit poolkappen en ijsbergen. De atmosfeer van Uranus bestaat uit waterstof, maar ook uit helium, methaan en er zijn sporen van ammoniak ontdekt. Er zijn 27 manen bekend, waaronder de meest bekende manen namelijk Ariel, Umbriel en Titania. Het klimaat op Uranus is erg extreem vanwege het gebrek aan warmte.

Neptunus

Neptunus is de achtste planeet in ons zonnestelsel. Het is daarbij ook de verste planeet in ons zonnestelsel. Officieel gezien is Pluto de meest afgelegen planeet van ons zonnestelsel, hoewel Pluto niet als planeet wordt erkend. Neptunus is wel de koudste planeet in ons zonnestelsel, waardoor er poolkappen en ijsbergen ontstaan. De opbouw van Neptunus is vergelijkbaar met Uranus. De atmosfeer bestaat namelijk uit waterstof en helium. Neptunus heeft in totaal 14 manen.

Conclusie

De opmerkelijke samenstelling van ons zonnestelsel is te danken aan de vorming van moleculaire bindingen. Verder heeft elke planeet in ons zonnestelsel haar eigen unieke kenmerken, zoals klimaat, samenstelling, atmosfeer en eigenschappen. De astronomische wereld zit vol met verrassingen die nog ontdekt moeten worden. Het heelal is namelijk zo groot. Waarschijnlijk hebben de astronomen een dergelijke 1% van het gehele heelal ontdekt, waarvan ons zonnestelsel 0,000001 % deel uitmaakt van het totale geheel.

 

Vergelijkbare artikelen

Kamerplanten

7 jaar geleden 0

Sterrenbeelden

7 jaar geleden 0

De palmboom

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.