Deep Democracy

Wat is deep democracy?

Deep democracy is een methode die gebruikt kan worden binnen organisaties. Deze methode zorgt ervoor dat de stem van de meerderheid en de minderheid gelijk staan. Alle stemmen gelden wanneer erover gesproken wordt. Deep democracy werd is 1988 bedacht door meneer Mindell. In 1993 werd deze methode bewerkt en verder gebruikt door Myrna en Greg Lewis. De discussies worden tijdens deze methode juist opgezocht en worden centraal behandelt.

Wat is Mindell’s deep democracy?

De huidige methode van deep democracy is de Lewis methode, deze methode is echter wel gebaseerd op de methode die gemaakt is door Andy Mindell. Andy Mindell bedacht drie bewustzijnsniveaus die van toepassing zijn binnen de deep democracy. Deze drie bewustzijnsniveaus worden benoemd als: meetbare en objectieve werkelijkheid, niet meetbare en subjectieve werkelijkheid en de realiteit. Deze drie bewustzijnsniveaus worden binnen de deep democracy gelijkwaardig gewaardeerd. Zo komt er wanneer je deze drie bewustzijnsniveaus toepast een verrassende oplossing voor het conflict.

Wat is de Lewis methode van deep democracy?

Toen Myrna en Greg Lewis van de deep democracy methode hoorde begonnen ze met he verwerken van de informatie en het omzetten van de methode die jezelf kan toepassen binnen uw organisatie. Ze hebben de Lewis methode als eerste uitgetest in een bedrijf in Zuid-Afrika. Eskom heette dit proefbedrijf. Tijdens de periode van het testen in het bedrijf waren er veel conflicten in het land tussen apartheid en democracy. Door de Lewis methode werden alle conflicten en de raciale spanningen omgegooid binnen het bedrijf om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. Door de Lewis methode wordt men benadert met hun eigen vooroordelen, via deze weg kunnen ze een oplossing vinden voor alle conflicten om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. Tegenwoordig wordt de methode van deep democracy vaak toepast in het bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld binnen de organisatie.

Hoe pas je deep democracy toe binnen je organisatie?

Je kent nu een beetje de geschiedenis en de verschillende methodes van deep democracy. Maar hoe kan je deze methode nou toepassen binnen je organisatie? Hier zijn 5 stappen aan gebonden stap 1 is het verzamelen van de invalshoeken, stap 2 zoek actief naar de afwijkende meningen, stap 3 zoek ondersteuning voor de afwijkende meningen, stap 4 Voeg de meningen van de minderheid toe en als laatste stap 5 maak een conflictresolutie.

Stap 1: Verzamel iedereen die wilt meewerken aan de discussie. Je moet hiervoor wel open staan aan nieuwe ideeën. Je moet ruimte kunnen maken om je vooroordeel te kunnen veranderen.

Stap 2: Nu gaan jullie in de groep opzoek naar de verschillende meningen. Hierbij zorg je ervoor dat iedereen aan de beurt komt om uitteleggen hoe hij of zij zich voelt. Je mag nu niet op elkaar in gaan.

Stap 3: Wanneer meerdere personen een afwijkende meningen hebben zorgen ze ervoor dat ze zich toepassen. Dit zorgt ervoor dat je meer veiligheid hebt tijdens het uiten van je mening.

Stap 4: Wanneer de minderheid van de meningen wordt toegevoegd aan de meerderheid dan zorgen we ervoor dat iedereen tevreden kan zijn met het eindoordeel. Dit is de afronding van de deep democracy.

Stap 5: Wanneer niet iedereen zich kan meeleven met het besluit van stap 1 tot en met 4 kan pas past je deze stap toe. Hierin wordt nog meer gepraat met degene niet het niet eens zijn op het besluit. Zo kan je ervoor zorgen dat iedereen tevreden is.  

Jitske Kramer corporate antropoloog

Vergelijkbare artikelen

CV maken

6 jaar geleden 0

Sollicitatiebrief

6 jaar geleden 0

Kapsalon

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.