Theater

Theater is een kunt die wordt uitgevoerd door mensen. Theater bestond al voor Christus. Toen die tijd was er geen film of bioscoop dus gingen mensen naar het theater om een optreden te zien. Dit was een van de vroegste kunst vormen van mensen.

Verschillende vormen theater

Er zij veel verschillende vormen onder het ‘kopje’ theater. Je hebt dans, muziek (ook wel muziektheater genoemd), musicals en zeer waarschijnlijk het eerste woord waaraan je denk bij het woord theater, voorstellingen. Als deze onderdelen worden gecombineerd heet dat totaaltheater. Hierin heb je dans, muziek en zijn er acteurs en/of actrices die een voorstelling spelen.

Ook onder de verschillende vormen van theater zijn er ‘kopjes’ te vinden.

Dans

Je hebt verschillende vormen van dans. Je hebt onder andere ballet waarin je passen maakt en deze combineert met sprongen of draaien. Ook heb je moderne dans waarin je geen vaststaande bewegingen hebt. Of hip-hop waarin je culturele bewegingen maakt.

Muziek

Onder muziek heb je bijvoorbeeld moderne muziek of operamuziek maar ook rap. Soms worden de stijlen gecombineerd tot een theaterstuk.

Musicals

Musical is een combinatie van toneel, muziek en dans. Het heten eerst musical-theaterstukken maar in het begin van de 20ste eeuw werd het musicals genoemd.

Voorstellingen

Ook in voorstellingen heb je verschillende vormen. Je hebt drama, comedy, horror noem het maar op. Er zijn voorstellingen waarin er veel acteurs en/ of actrices spelen maar het kan ook zo zijn dat er maar een iemand op het podium staat.

Plaatsen theater

Theater kan op verschillende plekken worden uitgevoerd. Je kan het in een (theater)zaal uitvoeren in een schouwburg. Maar ook op straat (straattheater), in openluchttheater of op een speciale locatie (locatietheater) denk aan het park, een parkeerplaats of in de bibliotheek.

Niet alles kan op straat of in een zaal worden opgetreden. Voor dat een theatergezelschap ergens op treedt repeteren ze op de plek van het optreden. Dit doen ze zodat er niks mis hoeft te gaan tijdens het optreden zelf.

Je kan naar verschillende plaatsen gaan om theater te bekijken of luisteren. Je hebt de schouwburg die bijna in alle steden te bezoeken is. Ook zijn er festivals waar je heen kan om theater te bekijken.

(Theater) zaal

Je kan een optreden in een zaal. Dit kan een zal die is gemaakt voor theater maar ook in een zaal op bijvoorbeeld school. Ook zijn er veel verschillende soorten zalen. Dit hang af van waar je speelt.

Straattheater

Straattheater is simpel weg gewoon theater op de straat. Dit kan improviseren zijn maar ook iets wat ze van tevoren hebben ingestudeerd. Er zijn festivals waar je straattheater kan bezoeken.

Openluchttheater

Dit is een theater die buiten in de frisse lucht is. Het podium en/of het publiek zitten buiten. Hiermee moet je wel rekening houden met het weer. Het kan natuurlijk niet onweren en regenen terwijl je bezig bent met een optreden. Ook is het niet fijn als je met 30 graden een optreden aan het geven bent.

Locatietheater

Locatietheater kan zowel binnen als buiten plaats vinden. Je kan op alle plekken locatietheater uitvoeren. Je moet natuurlijk wel rekening houden met verschillende factoren zoals dat je genoeg plek hebt om je publiek kwijt te kunnen. Meestal wordt locatietheater ook gemaakt op de locatie waar het wordt uitgevoerd. Op deze plek repeteren ze en maken ze het optreden zo dat het precies op de plek past.

Theater is over de jaren ontwikkeld en moderner geworden. Wel is het minder populair dan dat het eerst was.

Vergelijkbare artikelen

Kerst gedichten

6 jaar geleden 0

Tanzania

5 jaar geleden 0

Spaanse cultuur

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.