Journalistiek

Wat is journalistiek?

Journalistiek is het verzamelen van de actuele gegevens en deze gegevens uiteindelijk publiceren in de media voor het publiek. Een journalistiek moet allerlei gegevens verzamelen die kloppend zijn. Niemand gelooft een journalist die geruchten verspreidt. Onderwerpen zoals politiek, economie en veiligheid komen vaak voor in het nieuws. Deze onderwerpen zijn erg breed.  Nieuws kan zowel positief als negatief overgebracht worden. Positief nieuws zoals geboortes, evenementen of negatief nieuws zoals ongelukken of aanslagen. Nieuws is daarom altijd actueel.

Wat doet een journalist?

Een journalist verzamelt nieuws en werkt het nieuws vervolgens bij voor de kijker of lezer. Ook controleert en analyseert de journalist het nieuws. In de journalistieke wereld zijn de vijf w’s+ h vragen noodzakelijk. De vijf w’s staan voor: wie, wat, waar, wanneer en waarom en de h staat voor hoe. Een journalist kan objectief of subjectief schrijven. Wanneer een journalist een artikel schrijft met alleen feiten, dan is de journalist objectief. Wanneer een journalist zijn of haar mening duidelijk uit, dan is de journalist subjectief. Tegenwoordig publiceren journalisten het nieuws via diverse media.

Zijn er algemene regels waar een journalist zich aan moet houden?

Journalistiek is een vrij beroep. Dit betekent dat de overheid geen recht heeft om journalisten te belemmeren in hun werk. Natuurlijk heeft de overheid liever niet dat een journalist negatief over hen praat, maar als journalist mag je subjectief schrijven. Er is geen sprake van beperkingen, dus er worden ook geen eisen opgesteld. Iedereen kan een journalist genoemd worden. Er is wel een duidelijk verschil tussen een amateuristisch journalist en een professioneel journalist. Ook heb je als journalist persvrijheid. Dat wil zeggen dat je het recht hebt om een artikel te publiceren zonder censuur. In andere landen moet er een speciale opleiding gevolgd worden om als journalist erkend te worden. Niet overal is er persvrijheid. In Nederland hebben journalisten het geluk dat de persvrijheid is vastgelegd in de grondwet.

Wat is belangrijk aan objectiviteit?

Over het algemeen moet objectiviteit door anderen controleerbaar zijn. Dat wil zeggen dat de feiten moeten kloppen, want anders verspreidt de journalist leugens. Een journalist mag nooit leugens verspreiden, want dan kan een journalist ontslagen worden. Journalisten moeten hun mening altijd achterwegen laten. Als een journalist een subjectief artikel wil schrijven, mag hij of zij zijn of haar mening duidelijk uiten.

Wat is belangrijk in de journalistieke wereld?

Een journalist heeft het meeste succes wanneer de kwaliteit van een artikel hoog is. Zo’n goed geschreven artikel trekt veel lezers aan. Ook de kwaliteit van de media is belangrijk. Een artikel moet volledig, objectief en accuraat zijn. Daarnaast moet het artikel zo snel mogelijk gepubliceerd worden. Daarbij heeft een organisatie ook normen en waarden. Deze moet je als journalist waarderen.

Is er werk voor een journalist?

Over het algemeen is er voldoende werk voor een journalist. Dit verschilt uiteraard per regio. Een journalist moet zich algemeen bewijzen in de journalistieke wereld voordat een journalist een goede plek krijgt aangeboden. Daarnaast heeft een journalist een diploma nodig. Een gediplomeerde journalist heeft namelijk meer kans dan een reguliere journalist zonder opleiding. Kortom, een journalist heeft voldoende ervaring nodig.

Vergelijkbare artikelen

Theater

4 jaar geleden 0

De romeinen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.