De olympische goden

De Olympische goden, wie kent ze niet. De Griekse mythologie is vandaag de dag nog even interessant als vroeger. De mythologie bestaat natuurlijk uit de bekende goden zoals Zeus of Athena, maar ook uit halfgoden. Hiervan kunnen we de bekende Griekse held Hercules (Herakles) als voorbeeld nemen. Ook bestond de Griekse mythologie uit zeemonsters, nymfen en andere wezens evenals het monsterlijke figuur Medusa. Als we het hebben over de Griekse Mythologie dan komen de twaalf Olympiërs vaak aan woord. Hieronder staat een lijstje met de twaalf Olympiërs en andere belangrijke figuren uit de Griekse Mythologie.

1. Oppergod Zeus, God van de Donder

Zeus is zoals zijn titel als zegt God van de Donder en Koning van alle goden. Ook is hij de god van onweer en de hemel en heerst hij op Olympus, de berg waar de twaalf goden wonen. Hij is de jongste zoon van de Titanen Cronus en Rhea. Zeus is getrouwd met zijn zus Hera en baarde 5 goden, namelijk Ares, Hebe, Enyo, Eris en Hephaestus. Zeus stond bekend om zijn affaires met andere en baarde vele onwettelijke zonen en dochters. Waarvan de bekende Herakles en Troje. Zoals je nu weet stamt Zeus af van de Titanen. Zijn vader Cronus slikte de broers van Zeus op omwille van Uranus en Gaia. Gaia (moeder aarde) en Uranus (Hemel) vertelde hun zoon Cronus dat 1 van zijn zonen hem het veld zal moeten ruimen. Titanide Rhea was het zat en voedde Zeus stiekem op. Wanneer Zeus een volwasssen man was commandeerde hij zijn vader om zijn broers en zussen weer terug op te hoesten. Zeus won van zijn vader en werd zo samen met zijn broers en zussen goden van de hemel, onderwereld en de aarde. Poseidon werd god van de zeeën, Hades werd de god van de Onderwereld en Zeus werd de god van de Hemel.

2. Poseidon, God van de oceanen en zeeën

Poseidon was de god van de oceanen en zeeën en de tweede zoon van Titaan Cronus en Titanide Rhea. Poseidon was getrouwd met de Nymf en de vroegere zee-godin Amphitrite, dit was echter tegen haar wil in. Poseidon was namelijk geen lieverdje, hij had tallen affaires. Kieskeurig was hij ook niet, aangezien hij ging met monsters en wezens evenals mannelijke en vrouwelijke. Dit gold hetzelfde voor de mensen, man of vrouw maakte voor Poseidon niet uit. Doordat hij veel met anderen ging baarde hij natuurlijk ook veel kinderen waaronder als voorbeeld Kyknos, Taras en het paard met vleugels Pegasus dat voortkwam uit Medusa die hij ooit had bezwangerd tegen haar wil in.

3. Hades, God van de onderwereld

Hades was de god van de onderwereld, hij wordt vaak niet gezien als een Olympiër omdat hij niet op de berg Olympus woonden maar in de onderwereld. Toch zit hij bij dit lijstje omdat wij vinden dat hij wel degelijk als een Olympiër moet worden gezien. Hades werd geholpen door Cerberus en Charon. Cerberus was een hellehond met drie koppen en een staart dat leek op de staart van een slang. Charon was het transport van de zielen die de rivier moesten oversteken. Hij deed het echter niet gratis, daarom deden de Grieken wat geld in de mond van de overleden zodat de ziel de rivier kon passeren.

4. Aphrodite, Godin van de liefde

Aphrodite was de godin van de liefde en was volgens een populaire mythe geboren uit het schuim dat kwam door Cronus. Hij hakte namelijk zijn geslachtsdeel af en gooide het in de zee, hierdoor ontstond er schuim. Aphrodite betekent dan ook ‘verrezen uit schuim.’ Volgens de mythologie was ze wonderbaarlijk mooi en zorgde ze voor veel onrust tussen de goden.

5. Hera, Godin van het huwelijk

Hera was de godin van het huwelijk en getrouwd met haar broer Zeus. Ironisch is het wel dat ze godin van het huwelijk is, aangezien Zeus het huwelijk bij de neus nam. Hera was ook erg jaloers en erg haatdragend. Ze heeft meerdere malen wraak genomen op de dames die Zeus ten prooi nam, zelfs als ze het niet verdiende. Hera was ook niet echt een bepaald moederfiguur. Toen ze baarde van Hephaestus vond ze hem niet om aan te zien en verbande ze hem van Olypmus.

6. Pallas Athena

7. Apollo

8. Demeter

9. Artemis

10. Ares

11. Hephaestus

12. Hermes

13. Hestia

Vergelijkbare artikelen

Mexico

6 jaar geleden 0

Spaanse cultuur

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.