Stegosaurus

De stegosauras staat tevens bekend als een van de bekendste dinosaurus soorten. Hij was in Noord-Amerika te vinden, maar ook in Portugal en Spanje liepen ze rond. Stegosaurus betekent eigenlijk letterlijk: bedekte hagedis. De rug van de stegosaurus was bedenkt met planten die uitgedroogd zijn. Proffesor Marsh was degene die 6 verschillende stegosaurussen een naam gaf, dit was nog voor de 20ste eeuw. Het lichaam van de stegosaurus warmt snel op als hij in de zon staat. En als het te warm werd dan ging de stegosaurus met zijn platen in de wind te staan. Hiermee kon het dier dus afkoelen en regelde die dus zo zijn lichaamstemperatuur.

Periode en tijdvak

De laatste stegosaurus is 155 miljoen jaar geleden overleden, dit was in de tijdperk Jura. Ook heeft het dier een tijdje in de tijdperk krijt geleefd. Echter werd het eerste fossiel van een stegosaurus pas in 1877 ontdekt.

Gewicht en lengte

Het dier was ongeveer 9 meter lang, en hiermee ook de langste van de stegosauriers. Daarnaast had het dier ook een hoogte van 4 meter. De stegosaurus woog ongeveer twee ton. Het dier heeft eigenlijk het formaat van een kleine olifant. Sommige fragmenten suggereren zelfs dat er stegosauriërs waren die een lengte had van dertien meter en een gewicht van 4 ton. De schedel van het dier is best klein, niet meer dan 50 centimeter lang.

Dieet

De stegosaurus was een herbivoor. Het dier had een hele kleine bek en kon hiermee geen vlees eten.
Het dier had een hele korte nek met een smalle hoofd, hiermee at het vaak struiken die niet te hoog waren. Ook at het dier nog andere planten, zoals varens en mosjes. Ook fruit werd door de stegosaurus geconsumeerd. Vruchten die van de boom waren afgevallen werden ook gegeten. Het wordt ook wel eens gezegd door een aantal wetenschappers dat de stegosaurus op zijn achterpoten kon gaan staan om zo andere vruchten te kunnen pikken.

Natuurlijke vijanden

De carnivoren zijn de grootste vijanden voor de stegosaurus. Omdat de stegosaurus zelf een herbivoor is. Wordt dit vaak gezien als een prooi voor carnivoren zoals de tyrannosaurus rex.

Uiterlijk

De stegosaurus had op zijn rug een aantal scherpe platen. Deze gingen door tot het einde van de staart van het dier. Wetenschappers zeggen dat ze de scherpe platen gebruikten om in de hitte koel te blijven. Ook wordt er gezegd dat de dieren dit gebruikten om andere dieren mee weg te jagen, eigenlijk als een soort wapen. Het dier had wel hele rechte poten, hierdoor was het heel moeilijk voor de stegosaurus om te rennen. De voorpoten van het dier waren wel heel erg kort. De kop van het dier was ook kort. Met een kleine bek en tanden kon het dier grote stukken planten kauwen.

Vergelijkbare artikelen

Leguaan

5 jaar geleden 0

De Koi karper

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.