Raptor

Als je de film Jurassic Park hebt gezien, denk je misschien dat je alles over roofvogels weet, maar er is meer. Raptors zijn een groep vleesetende dinosaurussen die hoogstwaarschijnlijk geëvolueerd zijn tot vogels. Lees verder om te leren hoe deze dinosaurussen eruit zagen en wat hen uniek maakt van andere soorten dinosaurussen.
Hoe zagen Raptor-dinosaurussen eruit?

Dankzij Hollywood behoren de roofvogeldinosaurussen tot de meest bekende. Deze groep jachtdinosaurussen staat bekend om zijn speciale teenklauwen, snelle snelheid, sterk gezichtsvermogen en stijve staart.

Raptor-dinosauriërs zijn over de hele wereld gevonden, waaronder China, de Verenigde Staten en Argentinië. Ze variëren ook in grootte van minder dan twee voet lang tot meer dan twintig voet lang. Dus wat hebben ze gemeenschappelijk?

Roofvogels dinosaurussen hadden veren, die waarschijnlijk hielpen hen warm te houden of onder de indruk potentiële partners. Naast veren hadden roofvogeldinosaurussen een ‘dodende klauw’, een speciale lange teenklauw, die op dezelfde manier werd gevormd als een vogelbek, die mogelijk werd gebruikt om prooien vast te houden en te doden. Raptor-dinosaurussen hadden ook flexibele onderarmen die ze gebruikten om te grijpen. Gedurende vele jaren zijn deze onderarmen waarschijnlijk geëvolueerd om een ‘vliegbeweging’ te kunnen uitvoeren, die door vogels wordt gebruikt om te vliegen. Al deze kenmerken zijn het bewijs dat raptor-dinosaurussen nauw verwant zijn met moderne vogels.

The First Raptor Dinosaurs

De eerste roofvogels dinosaurussen verschenen meer dan 120 miljoen jaar geleden. Microraptor gui was, zoals de naam al aangeeft, heel klein tot twee voet lang. Het was bedekt met veren en wordt beschouwd als de meest vogelachtige dinosaurus.

Een andere vroege roofvogel-dinosaurus was Deinonychus antirrhopus. Het evolueerde kort na Microraptor gui, maar was meer dan vijf keer groter en reikte tot tien voet lang. De eerste Deinonychus antirrhopus-fossielen werden eind jaren zestig in Utah gevonden. Dit waren ongelooflijk belangrijke fossielvondsten voor paleontologen, omdat ze wetenschappers hielpen te leren dat dinosaurussen snelle, actieve jagers kunnen zijn.

Velociraptor en Utahraptor

Velociraptor mongoliensis is waarschijnlijk de beroemdste van de roofvogeldinosaurussen, dankzij films. De velociraptors die in deze films zijn afgebeeld waren echter behoorlijk anders dan de echte velociraptors. Velociraptor mongoliensis was in het echte leven vrij klein en reikte slechts ongeveer zes voet lang. Net als andere roofvogels dinosaurussen had velociraptor ook veren.

Velociraptors waren erg snel. Dit zijn enkele van de meest recente roversdinosaurussen, die zijn geëvolueerd kort voordat de dinosauriërs uitstierven, 66 miljoen jaar geleden. Velociraptor mongoliensis fossielen werden voor het eerst gevonden in Mongolië.

Velociraptor was niet zo snel als de naam impliceert

Niet om de arme, kleine Velociraptor in elkaar te slaan, maar deze “snelle dief” (dat is de naam die de naam uit het Grieks vertaalt) was lang niet zo snel als hedendaagse ornithomimiden, of “vogelmimiek”, dinosaurussen, waarvan sommige snelheden konden bereiken tot 40 of 50 mijl per uur. Zelfs de snelste Velociraptors zouden zwaar belemmerd zijn door hun korte poten van kalkoenformaat en zouden gemakkelijk kunnen worden ontsnapt door een atletisch menselijk kind; het is echter mogelijk dat deze roofdieren meer “lift” hadden bereikt in mid-stride met behulp van hun vermoedelijk gevederde armen.

Vergelijkbare artikelen

Bengaalse tijger

5 jaar geleden 0

De pinguïn

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.