Kikkers

De meeste mensen kennen de kikkers ook wel als amfibieën wat betekent dat ze in het water als het land kunnen overleven zonder geen enkel probleem. Er zijn wel op de wereld wel zo’n 7500 soorten amfibieën. Daarvan is ongeveer 85% een kikker wat dus uitkomt op zo’n 6700 kikkers. De kikkers hebben zich verspreid over de hele wereld wat er voor heeft gezorgd dat sommige kikkersoorten een totaal ander levensstijl en kleur hebben gekregen. Ook zijn er zeer verschillende leefplaatsen zeer verschillend.De meeste mensen kennen de kikkers ook wel als amfibieën wat betekent dat ze in het water als het land kunnen overleven zonder geen enkel probleem. Er zijn wel op de wereld wel zo’n 7500 soorten amfibieën. Daarvan is ongeveer 85% een kikker wat dus uitkomt op zo’n 6700 kikkers. De kikkers hebben zich verspreid over de hele wereld wat er voor heeft gezorgd dat sommige kikkersoorten een totaal ander levensstijl en kleur hebben gekregen. Ook zijn er zeer verschillende leefplaatsen zeer verschillend.De meeste mensen kennen de kikkers ook wel als amfibieën wat betekent dat ze in het water als het land kunnen overleven zonder geen enkel probleem. Er zijn wel op de wereld wel zo’n 7500 soorten amfibieën. Daarvan is ongeveer 85% een kikker wat dus uitkomt op zo’n 6700 kikkers. De kikkers hebben zich verspreid over de hele wereld wat er voor heeft gezorgd dat sommige kikkersoorten een totaal ander levensstijl en kleur hebben gekregen. Ook zijn er zeer verschillende leefplaatsen zeer verschillend.

Vijanden van de kikker

De kikkers zijn de prooi van vele soorten dieren denk hier maar bij dieren zoals vogels, hagedissen, grote vissen, slangen en zelfs schildpadden. Sommige jonge krokodillen eten ook veel kikkers omdat het een bron van voedsel is die ze nodig hebben om te overleven. Ook egels eten soms ook kikkers wat eigenlijk wel raar is omdat die meestal op insecten leven. Wat opmerkelijk is, dat in de landen Nederland en Beligië kraaien en blauwe reigers de kikkers meestal eten, wat niet voor komt in andere landen waar kikkers zich bevinden. Wat uiteraard niet vergeten moet worden is, dat kikkers hun eigen soort op eten, kanibalen dus. De kleine kikkers worden niet gespaard als grotere kikkers de kans zien om hun op te eten en moeten deze kleine kikkers extra voorzichtig zijn en zelfs voor hun eigen soort wat toch wel schrikbarend is.

Verdediging tegen dieren

Alhoewel de kikkers vele vijanden hebben die ze elke keer proberen op te eten hebben ze natuurlijk handige trucjes om zich zelf te verdedigen. De kikkers hebben een geweldige passieve verdediging die er voor heeft gezorgd dat ze aan de omgeving zijn aangepast en vaak ook goed gecamoufleerd zijn. Ook is het handig dat zijn een lichaamsvorm hebben wat op een blaadje lijkt die soms toch wel lastig te spotten is door de andere dieren. De kikkers hebben zoals elk dier ook een actieve verdediging voor de kikkers is het meestal op de vlucht slaan als er gevaar is, deze duiken dan ook vaak onder totdat het gevaar voorbij is, wat makkelijker lukt door hun camouflage. Als het de kikkers toch niet lukt om te ontsnappen blazen ze zich altijd vol met lucht wat ze groter maakt en nemen ze zo een pose aan wat lijkt alsof ze nog groter zijn, dit gebeurd meestal bij slangen. Ook gebruiken ze het volblazen van zichzelf met lucht als ze in een hol zitten zodat ze vast komen te zitten en de vijand het niet of nauwelijks luke om ze er uit te krijgen.

Camouflage van de kikker

De grillige vlekken van de kikkers gecombineerd met bruine, grijze of groene kleuren zorgt er voor dat ze voor de vijanden minder goed te zien zijn. De kikkers hebben het voordeel dat de camouflage goed word ondersteunt door de structuur van hun huid bijvoorbeeld kikkers die in bomen leven hebben een gladde huid die groen is van kleur. Zij plakken daarom ook vaak aan blaadjes met dezelfde kleur om minder op te vallen.

Vergelijkbare artikelen

Titanosaurussen

6 jaar geleden 0

Burgers Zoo

1 jaar geleden

Adelaar

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.