Groente

In het dagelijks gebruik zijn groenten bepaalde delen van planten die worden verbruikt door de mens als voedsel als onderdeel van een maaltijd. De term groente is enigszins willekeurig, en grotendeels bepaald door culinaire en culturele traditie. Normaal gesproken sluit andere voedsel afkomstig van planten zoals fruit, noten en granen, maar bevat zaden zoals peulvruchten. De oorspronkelijke betekenis van het woord groente, nog steeds gebruikt in de biologie, was in het beschrijven van alle soorten installaties, zoals in de termen “plantenrijk” en “plantaardig materiaal”. Oorspronkelijk, groenten werden verzameld uit het wild door de jager-verzamelaars en teelt ingevoerd in verschillende delen van de wereld, waarschijnlijk tijdens de periode van 10.000 tot 7000 V.Chr., toen een nieuwe agrarische manier van leven ontwikkelde. Aanvankelijk, planten die lokaal groeide geteeld zou zijn geweest, maar naarmate de tijd ging, handel gebracht exotische gewassen van elders aan binnenlandse typen toe te voegen. Tegenwoordig, worden de meeste groenten geteeld over de hele wereld zoals klimaat toelaat, en gewassen kunnen worden verbouwd in beveiligde omgevingen in minder geschikte locaties. China is de grootste producent van groenten en de wereldhandel in landbouwproducten kan consumenten koop Groenten geteeld in verre landen. De omvang van de productie varieert van zelfvoorzienende boeren leveren de behoeften van hun gezin voor voedsel, landbouwconcerns met grote arealen van gewassen voor single-product. Afhankelijk van het soort plantaardige betrokken, wordt oogst van het gewas gevolgd door sortering, opslag, verwerking en marketing.

Terminologie

De exacte definitie van ‘groente’ variëren vanwege de vele delen van een plant verbruikt als voedsel wereldwijd-wortels, knollen, bollen, stengelknollen, stengels, blad stengels, blad omhulsels, bladeren, knoppen, bloemen, vruchten en zaden. De ruimste omschrijving is van het woord gebruik adjectivally te betekenen “matter of plantaardige oorsprong” te onderscheiden van “dierlijk”, betekenis “materiaal van dierlijke oorsprong”. Meer in het bijzonder, een groente kan worden gedefinieerd als “iedere plant, waarvan een deel wordt gebruikt voor voedsel”, een secundaire betekenis dan wordt “het eetbare deel van een dergelijke plant”. Een nauwkeuriger definitie behoort “elke plant verbruikt voor voedsel dat is niet een vruchten of zaden, maar met inbegrip van rijpe vruchten die worden gegeten als onderdeel van een hoofdmaaltijd”. Vallen buiten deze definities zijn eetbare schimmels (zoals paddestoelen) en eetbare zeewier, die, hoewel niet delen van planten, worden vaak behandeld als groente. In de dagelijkse taal zijn de woorden “groenten” en “fruit” wederzijds exclusief. “Fruit” heeft een nauwkeurige botanische betekenis, een deel dat ontwikkeld op basis van het ovarium van een plant. Dit verschilt aanzienlijk van de culinaire betekenis van het woord. Terwijl sinaasappelen, perziken en pruimen “vruchten” in beide betekenissen zijn, zijn veel items gewoonlijk genoemd “groenten”, zoals aubergines, paprika en tomaten, botanisch vruchten. De vraag of de tomaat een vrucht of een groente is vond zijn weg in de United States Supreme Court in 1893. Het Hof oordeelde met eenparigheid van stemmen in Nix v. Hedden dat een tomaat is correct geïdentificeerd als, en dus als, groente, voor de toepassing van het tarief van 1883 op geïmporteerde producten belast. Het Hof erkennen echter dat, botanisch gezien een tomaat een vrucht is.

Vergelijkbare artikelen

Asperges

1 jaar geleden

Pepernoten bakken

7 jaar geleden 0

Gevulde linzensoep

2 jaar geleden

Only registered users can comment.