Witlof

Witlof

Deze lekkere groente kun je op verschillende manieren gaan bereiden. Hier lees je welke dat kunnen zijn. Je moet natuurlijk eerst de witlof gaan schoonmaken en dat doe je door eerst even de bruine bladeren te verwijderen als die aanwezig zijn en spoel de witlof daarna goed af met water. Je gaat daarna een plakje van het voetje dat bruin is afsnijden waarna vervolgens de harde kern gaat weghalen. Je moet aan het einde ook de punt die groen is gaan wegsnijden. In de delen die groen zijn zit er ook de meeste hoeveelheid aan bittere smaak. Dus je bepaalt zelf naar eigen smaak hoeveel je weg gaat halen. Je kan de witlof onder anderen koken, bakken, stomen of stoven.

Koken van de witlof

Laten we beginnen met de meest gebruikte bereidingswijze en dit is de witlof gaan koken. Je kunt de witlof in reepjes gaan snijden waarna je ze in een pan stopt en dit doe je half onder water en kook dit voor ongeveer 15 minuutjes. Aan het water voeg je een klein beetje zout voor de smaak. Om de bittere smaak een beetje tegen te gaan kun je ook een beetje melk eraan toevoegen. Je kunt de witlof testen op gaarheid met behulp van een vork waarna je erin gaat prikken. Zonder teveel moeite een stukje kunt gaan prikken is die gaar. Vervolgens giet je dit af met behulp van een vergiet. Wanneer de witlof is gekookt heeft het namelijk veel vocht.

Bakken

Een andere manier is de witlof gaan bakken. Door deze groente te gaan bakken behoud je de meeste smaak. Je gaat dit ook in stukken snijden net als bij het koken, alleen nu doe je ze in een pan met een beetje boter of olie erin waarna je de witlof gaat bakken en dit doe je op het vuur met een hoge stand. In een paar minuten is de witlof al beet gaar. Wanneer je de witlof gaat bakken heeft het de neiging dat de het wat zoeter gaat worden. Dit effect kun je gaan versterken door de witlof te gaan baken met wat honing. Hierdoor krijg je een gekaramelliseerde witlof. Je kunt dit eventueel afblussen met een beetje balsamicoazijn.

Stoven

Nu komen we uit op de manier dat de we de witlof ook kunnen gaan stoven. Witlof die is gestoofd is een lekker bijgerecht. Je gaat de stronken in de lengte door de helft snijden waarna je de witlof kort met wat boter gaat bakken. Voeg vervolgens wat water, peper en zout toe en dit ga je doen voor de smaak. Je zet het vuur daarna op een lage stand waarna je de deksel erop gaat doen. Na ongeveer 10 minuten is de witlof klaar en is deze goed gestoofd.

Vergelijkbare artikelen

Dadels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.